Danske firmaer går glip af vækstboom i Afrika

Eksportvirksomheder forstår ikke at udnytte Danmarks gode ry i Afrika, hvor økonomien blomstrer.

Danske firmaer går glip af vækstboom i Afrika

Med en økonomisk vækst på over fem procent om året og udsigt til, at syv afrikanske lande vil være blandt de ti hurtigst voksende økonomier i de kommende år, er Afrika syd for Sahara ved at få sin plads i verdensøkonomien.

Men Danmark og danske virksomheder har ikke forstået at få andel i væksten, som også betyder, at flere og flere afrikanere kan melde sig ind i en købedygtig middelklasse, der har rundet 300 millioner afrikanere. Det skriver Politiken.

Den danske eksport til Afrika har slet ikke fulgt med vækstraterne, og med en andel af den samlede danske eksport på blot en lille smule over én procent ligger dansk eksport til Afrika langt under EU-landenes gennemsnit.

Tysklands, Hollands og Sveriges eksportandel til de afrikanske lande er to til tre gange så høj som den danske.

- Vi skal være mindre berøringsangste og blive bedre til at udnytte Danmarks gode ry i Afrika og den store danske udviklingsbistand, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Politiken.

Og så er der er en angst på den danske venstrefløj for at blande handel og bistand, som Pia Olsen Dyhr betegner som "jomfrunalsk".

- Vi skal forbinde danske og afrikanske virksomheder i partnerskaber. Det skaber beskæftigelse i Afrika, og danske virksomheder får fordele af det, siger hun.

Afrika kan dog være et stort skridt for især små- og mellemstore firmaer.

Derfor er der indført et princip om totalrådgivning - i første omgang på den danske ambassade i Kenya, hvor firmaer kan få både handelsrådgivning og viden om finansiering og eksportkreditter af den samme person.

Pia Olsen Dyhr forventer en fordobling af den danske eksport i løbet af fem år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst