Danske fiskere kan igen fiske i norsk farvand

Efter at der er indgået en kvoteaftale mellem EU og Norge, kan danske fiskere genoptage fiskeriet i Norge.

Efter at danske fiskere siden nytår har været afholdt fra at fiske i Norge, kan fiskekutterne nu igen sætte kursen mod norsk farvand.

Genoptagelsen skyldes, at EU og Norge er blevet enige om en kvoteaftale for 2014. Aftalen betyder, at fiskerne herhjemme igen har fået adgang til fiskeområderne i Norge.

Det oplyser det danske fødevareministerium i en pressemeddelelse onsdag aften.

På den måde åbnes der atter for de vigtige fiskerier i de norske dele af Nordsøen og Skagerrak, lyder det fra fødevareministeriet.

- De danske fiskere har mistet vigtige indtjening i de sidste to måneder, så jeg er naturligvis meget glad for, at de nu kan komme på havet igen, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i meddelelsen.

Fødevareministeriet oplyser, at aftalen normalt skal være på plads inden nytår, men at forhandlingerne i år trak ud til trods for utallige danske forsøg på at påvirke forhandlingsparterne.

- Fra dansk side har vi de sidste tre måneder benyttet enhver lejlighed til at gøre både EU-Kommissionen og Norge opmærksomme på de store økonomiske konsekvenser, forløbet har haft for danske fiskere, siger Dan Jørgensen.

- Jeg har personligt flere gange presset fiskerikommissær Maria Damanaki og fiskeriminister Elisabeth Aspaker til at få en aftale på plads.

Sidste år var der også ved at gå hårdknude i forhandlingerne, der ligeledes trak ud. Dengang endte man dog med at få landet en aftale med de norske myndigheder, så danske fiskere alligevel fik adgang til norsk farvand.

- Jeg vil nu indkalde ordførerne fra de andre politiske partier, så vi kan drøfte, hvad vi fra dansk side kan gøre for ikke at havne i en lignende situation igen, for det har været et helt uacceptabelt situation for danske fiskere, siger Dan Jørgensen.

Ved siden af aftalen om danske fiskeres genoptagelse af arbejdet i Norge er der også indgået en femårig aftale mellem EU, Norge og Færøerne om fiskeri af makrel.

Fødevareministeriet venter, at det danske fiskeri kan genoptages fra natten mellem onsdag og torsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.