Danske jøder i chok: Vi må bearbejde angreb sammen

Medlemmerne af Dansk Jødisk Samfund er rystede efter nattens angreb, som ekstremist må stå bag, siger formand.

- I første omgang er vi alle sammen rystede.

Ordene er ikke til at tage fejl af. Angrebet mod en dansk synagoge har fået landets jøder til at vågne op til en skræmmende virkelighed, der pludselig er rykket helt tæt på.

- Selv om vi går og siger, at det er det, vi har advaret imod og været bange for, så er vi alligevel i chok, når det sker, siger formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark (DJS), Dan Rosenberg Asmussen, på et pressemøde søndag eftermiddag på Scandic Hotel i København.

Det var foran synagogen i Krystalgade, at angrebet natten til søndag fandt sted. En gerningsmand forsøgte at få adgang til synagogen, hvor der blev holdt en konfirmationsfest med 80 gæster.

Mindst to politibetjente og den 37-årige jøde Dan Uzan stod vagt, da gerningsmanden begyndte at trække våben. De to betjente blev såret, mens Dan Uzan mistede livet.

Efter angrebet vil tidligere overrabbiner Bent Lexner, der også var til pressemødet, dog nødigt opfordre danske jøder til at søge ud af landet for egen sikkerheds skyld.

- Vi er bekymrede, og så skal vi finde ud af, hvordan vi får bearbejdet den bekymring sådan, at vi kan opretholde vores gudstjenester, fester og al den slags ting, siger Bent Lexner.

Heller ikke Dan Rosenberg Asmussen ser nattens angreb som anledning til at rejse væk i håb om øget sikkerhed.

Men han peger på, at er der ikke en god sammenhæng mellem det trusselsniveau, vi har set udspille sig, og det sikkerhedsniveau, der er, så kan nogle være nervøse ved at opsøge jødiske institutioner i Danmark.

- Man tør måske ikke gå i synagogen eller sende sine børn i den jødiske skole. Det kan over tid få den betydning, at hele fundamentet for jødisk liv i Danmark langsomt forvitrer, siger DJS' formand.

Attentatet mod den danske synagoge vækker minder om et lignende angreb i Paris i januar, hvor en bevæbnet yderliggående muslim stormede et jødisk supermarked og dræbte fire mennesker to dage efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Ifølge Dan Rosenberg Asmussen er angrebet i Krystalgade det fjerde inden for tre og et halvt år, hvor jøder har måttet lade livet i Europa.

- Vi kender ikke baggrunden hos den person, der har udført attentatet. Men jeg synes, det ligner et mønster og i meget høj grad det, vi har set i Paris.

Spørgsmål: Så noget kunne tyde på, at der også her er tale om en ekstremist?

- Det ligner en ekstremist-handling. Der er jo et klart overlap i forhold til det, der er sket i Paris. Men vi kender endnu ikke identiteten på gerningsmanden, så det bliver gætterier, siger Dan Rosenberg Asmussen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.