Fødevarer

Danske kartofler er i topform

Omgangen med de små knolde mere blid

KOLDING:De danske kartofler har aldrig haft det bedre end i dag. Det viser den kontrol af kartofler, som bliver udført af Kartoffelkontrollen på Teknologisk Institut i Kolding. Kontrollen foregår ved, at der uanmeldt bliver indkøbt kartofler i en række supermarkeder og butikker. Kartoflerne bliver skrællet for at fastslå, hvor mange skader der er på dem. Skader der typisk kommer fra for hårdhændet håndteriet i forbindelse med optagning, transport eller pakning. Men standarden er efterhånden blevet meget høj, slår Michael Dahl fra Teknologisk Institut fast. I langt de fleste tilfælde lever kartoflerne op til kravene om at være kvalitet 1 kartofler. Her må kun ti procent af kartoflerne i posen være klasse 2 kartofler. Faktisk ligger antallet af klasse 2 kartofler nu på under 5 procent af posens indhold. I begyndelsen af 80'erne var der store problemer med kvaliteten af de danske kartofler. I poser med kartofler mærket som kvalitet 1 var det ikke ualmindeligt, at 80 procent af kartoflerne ikke levede op til kvalitetsbetegnelsen. - Og avlerne og pakkerierne skød skylden på hinanden, fortæller Michael Dahl. For at finde ud af, hvor det gik galt i processen, udviklede man en elektronisk eller digital kartoffel, som man kunne udsætte for alle de hændelser, en rigtig spisekartoffel skal igennem. Man kan for eksempel sende "kartoflen" igennem en kartoffeloptager. Den registrerer alle stød og gemmer dem i modtagerens hukommelse med tidsangivelse. Modtagerens display viser største stød, præcis tidsangivelse og en grafisk fremstilling af gennemløbet i optageren. Ved hjælp af hovedtelefoner kan man også høre et "bip", når "kartoflen" slår sig. Og det den elektroniske kartoffel kunne fortælle var, at kartoflen slog sig lidt, hver gang den blev håndteret. Noget der er blevet arbejdet på at gøre bedre - lige fra producentens mark via pakkeriet og videre i forbindelse med transporten til butikkerne. Der er også blevet lavet om på lagringsmetoderne. Tidligere blev kartofler kulet ned udendørs. Men det betød, at mange af dem blev slemt beskadiget, når de mere eller mindre brutalt blev hentet ud af dvalen i den kolde kule. Nu om dage bliver kartofler lagret i kasser, som bliver sendt afsted til pakkeriet, efterhånden som der er brug for dem.