Danske lufthavne vil have færre tjek

Sikkerhedstjek er blevet for omfattende, mener flere lufthavnschefer

Lufthavnene vil have færre tjek af passagererne. Arkivfoto

Lufthavnene vil have færre tjek af passagererne. Arkivfoto

DANMARK:Lufthavne i EU har besværlige og vidt forskellige sikkerhedsprocedurer. Det er til stor gene for passagererne, og det er på sin plads at diskutere, om der skal sorteres i reglerne, lyder kritikken fra tre store danske lufthavne i Politiken onsdag.

Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn og formand for sikkerhedsudvalget i brancheorganisationen Airports Council International, der repræsenterer over 450 lufthavne i Europa, mener, at politikerne bør luge ud i de mange sikkerhedsprocedurer.

- Politikerne i EU lægger hele tiden lag på lag oven i den kontrol, som myndighederne skal lave af flypassagerer. Derfor vil det være formålstjenligt, hvis EU evaluerer, om alle de mange sikkerhedsprocedurer giver mening” siger Johnnie Müller til Politiken.

Dyrt at tjekke

Han lægger ikke skjul på, at det også handler om økonomi. For at kunne følge med reglerne og samtidig udsætte passagererne for mindst mulig gene har alene Københavns Lufthavn fordoblet antallet af medarbejdere i sikkerhedskontrollen fra 500 i 2007 til 1.017 i dag.

Johnnie Müller opfordrer EU til at kopiere det amerikanske system, hvor passagerer kan komme hurtigere igennem sikkerhedskontrollen, hvis de forinden har tilladt myndighederne at baggrundstjekke dem.

Opfordringen kommer, netop som EU’s stats- og regeringsledere på et topmøde torsdag ventes at øge terrorbekæmpelsen ved at kræve hurtig vedtagelse af nye regler om indsamling og udveksling af oplysninger om flypassagerer.

Tjek uden grund

Søren Svendsen, direktør for Aalborg Lufthavn, peger på, at mange lufthavne udsætter passagererne for endnu grundigere tjek, end EU rent faktisk kræver. Og i Billund Lufthavn lægger direktør Kjeld Zacho Jørgensen op til en diskussion af, hvor meget de mange regler øger sikkerheden.

- På den ene side er alle enige om, at sikkerhed kommer før alt andet. På den anden side må man også spørge, om nogle af procedurerne mangler en konkret begrundelse, siger Kjeld Zacho Jørgensen.

- Nogle sikkerhedsregler er vanvittige

Og der er opbakning at hente fra Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

- Nogle sikkerhedsregler er vanvittige. Enhver med forstand på terror ved, at man nemt kan producere sprængstoffer, der kan gemmes i flasker på under 100 milliliter, og som man derfor kan tage med i flyene, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Politiken har hverken kunnet få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) eller transportminister Magnus Heunicke (S), der begge er på vinterferie.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden