Danske MEP'er giver middelkarakter til Barroso

Dårlig pop, velkommen optimisme, bovlam, passende defensiv. Det siger danske EU-parlamentarikere om EU-tale.

Danske MEP'er giver middelkarakter til Barroso

* Christel Schaldemose, MEP for Socialdemokraterne:

- Barrosos tale var ærlig talt ret skuffende. Han gav et langt forsvar for EU, men der var intet nyt under solen. Jeg vil også gerne EU, men EU skal tage almindelige menneskers bekymringer alvorligt, og det gjorde Barroso ikke.

* Jens Rohde, MEP for Venstre:

- Kommissionsformandens tale var desværre mere bagudrettet end fremadskuende. Det ændrer dog ikke ved, at der ligger en række gode forslag og initiativer fra kommissionen, som kan få Europa ud af stagnationen.

- Europa har brug for en mere integreret eurozone, som ikke blot handler om banktilsyn og krisefonde.

* Margrete Auken, MEP for SF:

- Det var en meget EU-optimistisk tale, og det kan jeg faktisk godt lide. Vi skal turde stå ved det europæiske projekt, også når det er op ad bakke.

- Det er dertil direkte nedslående at han negligerer andre mindst lige så alvorlige kriser: truslen mod vores klima, ressource-knapheden, den stigende ulighed og arbejdsløsheden. Barrosos tale får mig til at glæde mig til, at han træder tilbage næste år.

* Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU:

- Det var en sørgeligt dårlig og uinspireret tale, som EU-formanden holdt. Barrosos optræden i EU-Parlamentet i dag var i sandhed "dead man walking".

- For et år siden annoncerede Barroso, at han ville fremlægge konkrete traktatændringsforslag om en egentlig union. Men her otte måneder før valget er de ikke kommet, og talen løftede heller ikke sløret for, hvori traktatændringerne konkret skal bestå. Svaret blæser i vinden.

* Emilie Turunen, MEP for Socialdemokraterne:

- At lytte til Barroso er som at lytte til et dårligt popnummer på repeat. Igen i år bruger kommissionsformanden sin State Of The Union tale på en overoptimistisk diagnose af Europas økonomiske situation og et overoptimistisk forsvar for egne politiker.

- Europas borgere har ikke brug for at få serveret et glansbillede - de har brug for konkrete politiske bud på vækst, jobskabelse, uddannelse og fremtidsudsigter.

* Morten Messerschmidt, MEP for Dansk Folkeparti

- Det er tydeligt, at borgernes stigende EU-skepsis har påvirket Barrosos tale. Det var en kommissionsformand i defensiven, vi i dag hørte. Al bragesnak om en europæisk føderation og mere centralisme i EU var væk.

- I stedet hørte vi Barroso forsvare enkelte EU-politikker og oven i købet fremhæve, at ikke alt skal afgøres på EU-niveau. Det må betragtes som et fremskridt i forhold til tidligere.

* Bendt Bendtsen, MEP for Konservative:

- Det var en forholdsvis afdæmpet tale med en moderat optimistisk tone. Jeg er enig i, at det er helt afgørende, at vi i EU og ikke mindst i medlemslandene fortsætter med reformerne, og at den største risikofaktor lige nu er den politiske.

- Jeg er også glad for, at der stadig er nogle visioner for både finanspolitik, e-handel, fælles marked for telekommunikation og noget, der peger fremad med ny teknologi og økonomi til vores små og mellemstore virksomheder.

* Dan Jørgensen, MEP for Socialdemokraterne:

- Barrosos tale var desværre blottet for reelle visioner. Det var en bovlam omgang uden retning og vision for, hvordan vi skal komme ud af krisen. Manden brugte lang tid på at rose sig selv og EU's mange resultater, men det kan de millionvis af arbejdsløse europæere ikke bruge til noget.

- Manden virker som om, han er ved at indrette sig på at gå på pension. Mit råd til Barosso er: Vent lige et år med at lægge dig under slumretæppet på sofaen. Lige nu er der behov for lederskab.

* Anna Rosbach, MEP for Miljøpartiet Fokus:

- Der er selvfølgelig små lysglimt i talen, men der er stadig lang vej fra de videnskabelige anbefalinger til den politiske virkelighed. Problemet er at de fleste politikere stadig er milevidt fra at indse omfanget af klimaforandringerne.

- Det er skuffende, at bæredygtig udvikling kun indgår i en bisætning i en tale om unionens tilstand. Udgangspunktet bør selvfølgelig være en langsigtet vækst, der tager hensyn til vores arbejdspladser, folkesundheden og miljøet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.