Udland

Danske ministre: EU-aftale sikrer realkreditten

Danske realkreditobligationer er solide papirer, som får lov til at tælle med i EU-bankers likvide aktiver.

Danske ministre: EU-aftale sikrer realkreditten

De nye krav til europæiske banker, som EU-landenes økonomi- og finansministre tirsdag er nået til principiel enighed om i Bruxelles, stadfæster et delkompromis fra sidste år, der efter hårdt dansk benarbejde indeholdt en særaftale for dansk realkredit.

Det betyder, at de danske realkreditobligationer kan regnes med blandt de aktiver, som bankerne skal bruge til at vise, om de er godt nok polstret mod fremtidige kriser.

- Det er ikke en nyhed fra i dag. Men vi glæder os over, at vi er rigtig godt hjemme med realkreditten, som jo er en dansk specialitet, siger økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Ministeren siger spøgefuldt, at hun under de over et år lange, seje forhandlinger om det nye kapitalkravsdirektiv har lavet "traditionel folkeoplysning" i EU om den særlige, 200 år gamle danske boligfinansiering.

De danske realkreditobligationer var i den oprindelige udgave af forslaget i fare for ikke kunne regnes med blandt bankernes aktiver.

Men det lykkedes allerede sidste år de danske forhandlere at få formuleret teksten om - blandt andet med henvisning til, at de danske papirer historisk har vist sig at være solide.

- Realkreditten har jo - apropos finansiel krise, stresstest og hvad vi ellers har - overlevet den største stresstest af dem alle: to verdenskrige, depressionen i 1930'erne, den seneste finansielle krise plus det løse, siger Vestager.

Også erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) hilser det velkommen, at EU-aftalen holder fast i princippet om, at realkreditten er lige så god som andre bankaktiver.

- Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at få et regelsæt, der understøtter, at dansk realkredit fortsat kan levere konkurrencedygtig ejendomsfinansiering til danskerne, siger Vilhelmsen i en pressemeddelelse.

Forhandlingerne om kapitalkravsdirektivet er ifølge både ministre og forhandlere på embedsmandsniveau reelt afsluttet. Der udestår dog enkelte tekniske detaljer, som forventes at komme på plads i løbet af de nærmeste uger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.