Danske priser stiger langsommere end de europæiske

Varer i butikken stiger ikke så hurtigt i Danmark som i EU. Danskernes penge rækker længere end EU-borgernes.

Danske priser stiger langsommere end de europæiske

Køber du ind i Danmark, er prisen på mange varer næsten den samme som for et år siden.

I august steg inflationen herhjemme med 0,1 procent i forhold til august 2012. Ser man på inflationen i EU, steg den med 1,5 procent i samme periode, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Generelt er inflation en temperaturmåling på, hvordan det går i økonomien. Det lave niveau er således et udtryk for, at den europæiske økonomi stadig kører i lavt gear, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRF Kredit, i en kommentar.

Det er eksempelvis prisfald på benzin og mad, der får pengene til at række længere i Danmark.

Og at inflationen er markant højere i EU end i Danmark skyldes blandt andet, at prisændringer på fødevarer, forsikringer og elektricitet bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark. Og en lav inflation kan både være godt og skidt.

- Det gode er, at pengene rækker længere, når man er nede og handle ind - og det giver en fordel i konkurrenceevne, da danske varer bliver billigere set i forhold til varer fra andre EU-lande, siger cheføkonomen.

- Nitten ved lav inflation er risikoen for deflation, altså en situation hvor priserne på varer falder og falder, siger hun.

Ulrikke Ekelund påpeger dog, at vi ikke skal ikke være bekymrede for inflationsspøgelset endnu. Det kræver en længerevarende periode med meget lav eller negativ udvikling i priserne.

Ser man på de danske priser med amerikanske og japanske briller, så ligger vi igen lavest. I USA steg inflationen over et år med 1,5 procent, mens den i Japan voksede med 0,75 procent.

I EU ligger Danmark også i bunden, når man ser på de enkelte lande. Kun Grækenland, Bulgarien, Letland og Irland har en inflation, der er lavere end den danske. Den græske lå - som den laveste - på minus en procent.

Den højeste inflation i EU står Estland for, hvor den var på 3,6 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.