Danske rovdyr er fyldt med dødelig rottegift

Hænger sandsynligvis sammen med rekordhøjt antal rotteanmeldelser

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:99 procent af alle danske rovdyr, som lever af gnavere, er inficeret med dødelig rottegift.

Det viser en ny rapport, som Miljøstyrelsen udgiver i dag, skriver metroxpress.

Rapporten kommer blot en uge efter, metroxpress kunne fortælle, at tre af landets fire største byer i 2014 oplevede et rekordhøjt antal rotteanmeldelser.

Ifølge rapporten skyldes den voldsomme forgiftning af rovdyrene et øget forbrug af rottegift - de såkaldte antikoagulante rodenticider - der bruges til både privat og kommunal skadedyrsbekæmpelse samt i land- og skovbrug.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at det samlede salg af rotte- og musegift i perioden fra 2007 til 2013 steg fra cirka 280 tons til 400 tons.

Over for metroxpress kalder en af forfatterne bag rapporten resultaterne for dybt problematiske:

- Rottegiften har samme toksiske virkning på andre pattedyr og fugle, og de kan derfor også blive dræbt af giftstofferne. De dør ikke nødvendigvis efter at have ædt en enkelt forgiftet mus eller rotte, men risikoen for toksiske effekter stiger over tid jo flere, de spiser, siger Morten Elmeros, seniorrådgiver på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, til metroxpress.

Rapporten konkluderer samtidig, at de rovdyr, som er bærere af giften, må leve med et stresset immunforsvar og risiko for blødninger i for eksempel muskulaturen og tarmene.

- Det er virkelig triste nyheder, det her, men desværre helt, som vi forventede. Det understreger vigtigheden i at stoppe brugen af gift uden for bygninger, siger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.