Danmark

Danske soldater angrebet af hackere

Danske styrker i afghanske Helmand er blevet infiltreret. Hackere har fået adgang til militære hemmeligheder.

Danske soldater angrebet af hackere

De danske styrkers computere i Helmand i Afghanistan har mindst to gange været infiltreret af ondsindede vira.

En af gangene lykkedes det for udenforstående at komme ind på det lukkede netværk, der opbevarer militære hemmeligheder, rapporterer Deadline på DR2.

Netværket er af sikkerhedsgrunde ikke forbundet med internettet, men alligevel er det lykkedes hackere at infiltrere de danske styrker i december 2009.

Forsvarets Efterretningstjeneste bekræfter, at der har været en såkaldt "it-hændelse" på et lukket netværk i Helmand, og at "systemer og netværk" er blevet påvirket af episoden, men vil ikke kommentere episoden yderligere.

FE fortæller blot, at tre forskellige afdelinger i forsvaret siden har arbejdet på, at noget lignende ikke skulle kunne gentage sig.

- Jeg synes, det lyder meget alvorligt, for når systemet er lukket udadtil, så har man ment, at det er vigtige data, vurderer professor Flemming Nielson fra DTU, der er leder af et center, der blandt andet forsker i it-sikkerhed.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil heller ikke kommentere den konkrete episode, men siger mere generelt:

- Det siger sig selv, at hvis man kan komme ind og ødelægge vores muligheder for at kommunikere militært, så er det meget, meget problematisk, siger han til Deadline på DR2.

En lignede episode er sket for de norske styrker i Afghanistan.

- Det var en udenlandsk efterretningstjeneste, der stod bag angrebet på vores styrker, siger Roger Johnsen, der er oberstløjtnant i den norske hær.

- Vi antager, at formålet med angrebet på norske styrker var at kortlægge styrkerne, indhente efterretninger og om muligt ødelægge systemerne i en kritisk situation, tilføjer han over for Deadline.

/ritzau/