Danske soldater dræbte piratgidsler men går fri

Auditørkorps mener ikke, at danske soldater har gjort noget strafbart til trods for drab på pirat-gidsler.

Danske soldater dræbte piratgidsler men går fri

Danske soldater fra krigsskibet Absalon skød og dræbte med "meget stor sikkerhed" to gidsler under en aktion mod et piratskib i Adenbugten 27. februar.

Det konkluderer Forsvarets Auditørkorps, som imidlertid samtidig fastslår, at soldaterne ikke har begået noget strafbart. Auditørkorpset indstiller derfor efterforskningen af sagen, der altså ikke får konsekvenser for soldaterne.

Ved aktionen blev et iransk og et pakistansk gidsel dræbt, mens 16 gidsler blev frigivet. 17 somaliske pirater blev taget til fange.

- Vi kan sige med ret stor sandsynlighed, at det var skud fra Absalon, som har ramt gidslerne, siger viceauditør Kristian Kirk Petersen.

Kriminaltekniske undersøgelser har vist, at begge dræbte gidsler formentlig blev ramt af skud fra finskytter på Absalon.

Auditørkorpset har dog ikke ingen vidner, der har set gidslerne blive ramt, ligesom en overvågningsvideo fra Absalon heller ikke har givet svar på spørgsmålet.

- Vi har gennemset en overvågningsvideo fra skibet, og så har vi sammenholdt den med de forklaringer, der er afgivet fra det personel, der har været om bord, og som har deltaget i aktionen, siger Kristian Kirk Petersen.

- På den baggrund har vi fundet, at der ikke grundlag for at antage, at er gjort noget strafbart, fortsætter han.

Absalon havde gennem flere dage holdt øje med piratmoderskibet ud for den somaliske kyst, og det danske krigsskib satte ind, da piratmoderskibet forsøgte at snige sig væk fra kysten.

Da hverken opkald, anråb eller varselsskud kunne bringe piratmoderskibet til standsning, fik Absalon tilladelse til at beskyde materiel om bord for at bringe skibet til standsning.

- Skud, hvor man skyder for at standse et skib, vil altid være forbundet med en risiko for menneskeliv, og i den konkrete situation har vi fundet, at der ikke er anvendt mere magtanvendelse end højst nødvendigt, siger viceauditør Kristian Kirk Petersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.