Danske soldater er frustrerede over Afghanistan-exit

Hold 16 står klar til at tage til Afghanistan, men politikerne har besluttet at droppe udsendingen.

Danske soldater er frustrerede over Afghanistan-exit

- Man lover aldrig, at soldaterne kan komme ud, men der er en masse frustrerede og skuffede soldater lige nu på hold 16.

Sådan siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, efter Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke oplyser, at Danmark ikke sender soldater til Afghanistan, når det nuværende hold 15 rejser hjem til august.

- Soldaterne har gået og trænet, og forberedt sig selv og familier på udsendingen, og taget skridt til, hvordan man skal bo eller ikke bo i en periode, siger Flemming Vinther til Ritzau.

Soldaternes fagforbund erkender, at usikkerhed omkring arbejdet som soldat er en del af jobbet.

- Men det er vilkårene, når det suverænt er politikerne, der bestemmer, om soldaterne skal sendes ud, og så er det, at det rammer lidt skævt en gang i mellem i forhold til soldaternes uddannelsescyklus i forsvaret, fortæller Flemming Vinther.

Det er dog bedre, at soldater på hold 16 og deres familie får nyheden nu end til juli.

Ifølge Magnus Heunicke sker tilbagetrækningen af danske kamptropper efter aftale med briterne.

- Vi trækker de sidste kamptropper hjem til august og siger til hold 16, der ellers var klar til at rejse af sted, at de kan blive hjemme. Danmark har aftalt med briterne, at næste fase i genopbygningen af det hærgede land begynder nu, skriver ordføreren på Facebook.

Tilbagetrækning af kamptropper sker et halvt år før tid i forhold til den såkaldte Helmand-plan.

Danmark havde i 2011 720 soldater i Afghanistan. I løbet af andet halvår 2012 er antallet faldet til 650 personer. I alt er 43 danske soldater blevet dræbt i den knap 10 år lange konflikt.

Den danske indsats i Afghanistan har indtil videre kostet 13 milliarder kroner. De militære udgifter beløber sig til 9,8 milliarder kroner, mens der er ydet udviklingsbistand for 3,3 milliarder kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.