Danske soldater skal på farlig mission i Irak og Syrien

IS vil udsætte danske soldater for mange trusler i Irak og Syrien, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad drive a tank and military vehicles during their advance into the historic city of Palmyra in Homs Governorate Foto: Reuters/Sana

Forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad drive a tank and military vehicles during their advance into the historic city of Palmyra in Homs Governorate Foto: Reuters/Sana

Det siger næsten sig selv. Men nu er der også kommet ord på det.

Danske soldater bliver udsat for stor fare, når de skal nedkæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i både Irak og Syrien.

Danske F-16-kampfly, specialstyrker og et transportfly skal senere i år sættes ind i kampen mod IS, og i beslutningsforslaget, som førstebehandles i Folketinget på fredag, giver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) en trusselsvurdering af missionen.

- Truslen fra direkte og indirekte beskydning mod styrker i kamp mod Isil (et andet navn for IS, red.) og i områder kontrolleret af Isil er meget høj, i områder med kamphandlinger er den høj, står der blandt andet i beslutningsforslaget.

- Truslen fra terror, tilbageholdelser og kidnapninger i dele af det centrale og nordvestlige Irak er meget høj, mens den i Syrien og det øvrige Irak er høj.

- Truslen fra improviserede mineringer i områder i Syrien og Irak, som er eller har været kontrolleret af Isil, er meget høj. Truslen fra miner og ueksploderet ammunition i områder i Syrien, hvor der har været kamphandlinger siden 2011, er høj, tilføjes der.

Tidligere på måneden fik Venstre-regeringen flertal til at udvide mandatet mod IS til at omfatte Syrien foruden Irak.

Det danske bidrag omfatter fire F-16-kampfly - samt tre i logistisk reserve - som indsættes i både Irak og Syrien i seks måneder.

En specialstyrke på omkring 60 mand, som indledningsvist skal træne, rådgive og støtte irakiske styrker, skal udsendes i 12 måneder, og et Hercules-transportfly indsættes i op til seks måneder.

Kampfly, der flyver i under 4000 meters højde, skal passe meget på, lyder det fra FE.

- I Irak er truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver under 4000 meter i nærheden af kamphandlinger og ved Bagdads internationale lufthavn, høj.

- I Syrien er truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver under 4000 meter, høj, vurderer FE.

Når kampfly, specialstyrker og transportfly er sendt af sted, vil der være knap 400 danske soldater - inklusiv piloter, specialstyrker og støttepersonel - indsat mod IS. Det er mere end en fordobling af den nuværende indsats i Irak.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.