Danske specialstyrker skal bevæge sig væk fra basen i Irak

Specialstyrker i Irak og Syrien skal fortsat ikke deltage aktivt i kampe, siger forsvarsministeren.

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Regeringen trækker de danske F-16-fly ud af kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Men Danmark bidrager også med specialstyrker på op mod 60 personer, og deres tilstedeværelse bliver der ikke ændret på.

Til gengæld skal de til at bevæge sig længere væk fra den base, de opererer ud fra. Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn fredag.

- Man bevæger sig længere uden for basens område.

- Men det er ikke vurderingen, at det bliver farligere, for de danske soldater deltager ikke i kamp, men er på afstand af kampen. De har den opgave, at de kan kalde på støtte, siger forsvarsministeren.

De danske specialstyrker, der har base i den irakiske militærlufthavn Al Asad Airbase, skal altså fortsat undgå kamphandlinger, men i stedet kalde på støtte, hvis de irakiske styrker kommer i kamp.

- Jo mere man bevæger sig væk fra basen, jo mere bliver der behov for, at rådgivnings-specialtropper følger i fodsporene på de irakiske styrker.

- Der er missionen så, at hvis de irakiske styrker kommer i alvorlig kamp, kan man kalde på støtte fra fly eller eventuelt missiler på skibe i Middelhavet, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministerens udmelding vækker bekymring hos SF's forsvarsordfører, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen.

- Vi støtter, at man trækker flyene hjem. Vi var imod, at de blev sendt der ned, da det blev besluttet. Men vi støtter ikke, at specialstyrkerne får udvidede opgaver. Vi vil blive mere involverede i kampene dernede.

- Det er meget uklart, hvad specialstyrkerne kommer ud i. Jeg er meget nervøs for, at de kommer ud i egentlig kamphandlinger, og at vi dermed bliver mere inddraget og involveret i Syrien-konflikten, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.