Danske Spil skjulte ulovlig lækage

DBU og Danske Spil gjorde personfølsomme oplysninger tilgængelige

Danske Spil og DBU brød reglerne. Arkivfoto

Danske Spil og DBU brød reglerne. Arkivfoto

KØBENHAVN:Personfølsomme oplysninger florerede i strid med loven mellem statsejede Danske Spil og Dansk Boldspil-Union (DBU) under efterforskningen af matchfixinganklagerne mod fodboldspilleren Kristoffer Wichmann.

Dokumenter, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af, viser, at begge organisationer var klar over, at de var i færd med at bryde reglerne, og efterfølgende forsøgte at dække over, hvad de havde gjort.

Ifølge professor i persondataret ved Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen kan sagen i yderste konsekvens ende med en straffesag og en bøde.

- Det er en krænkelse af loven, og det vil i hvert fald udløse kritik fra Datatilsynet, siger han til Jyllands-Posten.

Identitet afsløret med vilje

I august 2011 spillede Kristoffer Wichmann på sejr til sit eget hold, hvilket er i strid med DBU’s love. Han fik efterfølgende to kvinder til at indløse vinderkuponerne hos Danske Spil.

Selv om de to kvinders identitet i henhold til persondataloven ikke måtte videregives, skete det alligevel og med fuldt overlæg ifølge en mail sendt fra Danske Spil til DBU.

I mailen advares DBU om, at unionens sikkerhedschef ikke må fortælle, at Danske Spil har videregivet navnene:

- Vi må og kan ikke videregive oplysninger om de personer, der har indsendt kvitteringerne. Så hvis han ønsker at indkalde de to piger til et møde, skal han have fundet frem til deres navne på anden vis. Han må under ingen omstændigheder nævne, at han ved, at de har indsendt kvitteringer til os, eller at han har fået deres navne oplyst af os, står der i mailen.

DBU gav urigtige oplysninger

I DBU’s officielle afgørelse af sagen mod fodboldspilleren fremgik det, at persondataloven forhindrede Danske Spil i at overlevere navnene på de to kvinder til DBU, indtil de begge gav deres tilladelse.

DBU har hidtil hævdet, at det skete den 10. juli 2012, men ifølge Jyllands-Postens oplysninger blev identiteten på de to kvinder allerede videregivet mere end fire måneder tidligere, hvilket nu bekræftes af Danske Spil.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden