Danske udviklingsministre indstiller mål til Nobelpris

Otte tidligere udviklingsministre og den nuværende på posten nominerer udviklingsmål til prestigefyldt pris.

Kansler Angela Merkel taler til FNs generalforsamling om Millenium Development Goals. Foto: AP/POLFOTO

Kansler Angela Merkel taler til FNs generalforsamling om Millenium Development Goals. Foto: AP/POLFOTO

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) og otte af hans forgængere på posten har indstillet FN's såkaldte 2015-mål til Nobels fredspris.

Målene, der også er kendt som Millennium Development Goals, har ifølge ministrene haft stor betydning for verdens udvikling de seneste 15 år og fortjener at blive hyldet netop i 2015, som er skæringsåret for målene.

Blandt de konkrete ambitioner har man blandt andet ønsket at bekæmpe fattigdom og sult, fremme ligestilling, reducere børnedødeligheden og sikre bæredygtig udvikling.

- 2015-målene har spillet en stor og markant rolle i arbejdet for at skabe udvikling globalt, siden de blev fastlagt ved årtusindskiftet, siger udviklingsminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Han peger på, at målene konkret har været med til at føre til en halvering af den globale fattigdom, og at ni ud af 10 børn i verden i dag går i skole.

- De har fået verdenssamfundet samlet om en vision for at skabe udvikling, stabilitet og bedre vilkår i mange hjørner af verden. De har bidraget til kampen for en mere fredelig verden og fortjener derfor at blive indstillet til Nobels fredspris, lyder det fra Mogens Jensen.

Bag indstillingen står eksministre som eksempelvis Poul Nielson (S), Per Stig Møller (K) og Søren Pind (V).

Arbejdet med 2015-målene er blevet drevet frem af såvel regeringer som befolkninger, og FN's udviklingsorganisationer har spillet en central rolle i implementeringen af målene, lyder det fra Udenrigsministeriet.

Det ventes, at der i efteråret vil blive vedtaget nye udviklingsmål, der erstatter 2015-målene.

Sidste år modtog den unge pakistanske kvinde Malala Yousafzai fredsprisen sammen med den indiske forkæmper for børns rettigheder Kailash Satyarthi.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden