Dansker fra international hackersag skal nu for retten

Otte danskere blev sigtet i FBI-ledet hacker-aktion. Nu skal en 25 årig mand for retten i København.

Knap 100 anholdelser og cirka 350 ransagninger blev i maj sidste år foretaget i en stor FBI-aktion mod hacking på internettet, og nu skal en dansker for retten i sagen.

Det sker onsdag i Københavns Byret, hvor en 25-årig mand fra København er tiltalt for at have skaffet sig mere end 1000 login- og passwordoplysninger til intetanende ofres computere.

- Der kan være tale om flere log-ins og passwords til samme computer, så det er ikke til at sige, hvor mange computere han har haft adgang til i alt, siger anklager Louise Pedersen til Ritzau.

Otte danskere blev sigtet i sagen, da dansk politi sidste forår reagerede på de oplysninger, som blev videregivet fra FBI. Der var tale om teenagere og unge mænd i begyndelsen af tyverne.

Oplysningerne kom fra en aktion mod et foretagende ved navn Blackshades, der distribuerer såkaldt malware, en ondsindet computerkode, der bruges til at hacke intetanende computerejeres maskiner.

Den ondsindede kode installeres på ofrenes maskiner ved at få dem til at åbne et link i for eksempel en e-mail eller via social medier. Her kan malwaren aflure oplysninger om for eksempel brugernavne og passwords til alt fra datingprofiler til netbankaftaler.

FBI har i forbindelse med sagen oplyst, at Blackshades-malwaren også kan bruges til, at kriminelle kan overtage et offers computer, uden at offeret ved noget.

Det kan blandt andet være med henblik på at holde computerens indhold som en slags elektronisk gidsel for derefter at opkræve en løsesum fra offeret.

Hackeren kan også bruge kontrollen over den "besatte" computer til for eksempel at gennemføre et såkaldt DDoS-angreb, hvor den "besatte" computer vil fremstå som gerningscomputeren, og hvor en række hjemmesider vil blive gjort utilgængelige.

FBI har oplyst. at man vurderer, at en halv million computere på verdensplan er blevet inficeret med Blackshades-malware.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.