Udland

Dansker i lavine i dødsangst: Jeg dør nu

Den danske bjergbestiger Thomas Dybro var en af de to danskere, der overlevede lavineulykken i Frankrig.

Dansker i lavine i dødsangst: Jeg dør nu

- Jeg dør nu.

Den tanke overskyggede alt i hovedet på den danske bjergbestiger Thomas Dybro, da han sammen med sin ven og deres guide blev fanget i den lavine, der torsdag væltede ned af siden på det franske bjerg Mont Blanc og dræbte ni.

- Det var meget stejlt. Vi klatrede med isøkser og klatrejern på vores støvler, siger 30-årige Thomas Dybro fra sin hospitalsseng i den franske by Sallanches til nyhedsbureauet AFP.

Pludselig ramte lavinen, og en masse is og "hård sne" fløj ned af bjergskråningen lige ved siden af dem.

- Jeg tænkte bare: Hvis det rammer mig, kommer det til at gøre rigtig ondt. Et splitsekund efter ramte det os, fortæller Thomas Dybro.

De noget uerfarne bjergbestigere forsøgte at stå fast, men lavinens kraft var for stærk.

- Efter et eller to sekunder følte jeg, at jeg ikke kunne stoppe. Jeg kunne høre min ven råbe, og jeg råbte tilbage "stop, stop stop".

Der er formodninger om, at lavinen, der dræbte tre briter, tre tyskere, to spaniere og en person fra Schweiz, og som sårede yderligere 12 personer, kan skyldes, at der var for mange mennesker på bjerget.

- Det var forfærdeligt. Jeg troede, jeg skulle dø. Jeg tænkte virkelig: "Jeg dør nu". For jeg var sikker på, at jeg ville ramme noget, der ville slå os ihjel, eller at vi ville falde ud over en klippe. Vi havde så meget fart på, fortæller Thomas Dybro.

Da lavinen endelig stoppede, landende de to venner ovenpå hinanden. Med møje og besvær formåede de at grave sig fri af de massive snemængder og slippe fri fra deres reb. Begge uden livstruende skader.

Thomas Dybro havde slugt en del is, der gjorde det svært for ham at trække vejret ordentligt, da noget af det var endt i lungerne. Hans ven, 29-årige Alex Peterson, havde forvredet armen.

- Alle har sagt til os, at vi var de heldigste personer i lavinen. Vi kunne grave os sig selv ud, fortæller Dybro.

De to danskere fandt kort efter deres guide, der var meget medtaget med brækkede ribben i begge sider og albuen slået af led.

Herefter hørte de folk råbe på hjælp og løb hen, hvor lydene kom fra, og forsøgte at grave sig igennem sneen og isen. Sådan fortsatte de i en halv time, inden hjælpen ankom.

De to venner formåede at grave seks mennesker fri fra lavinens favntag - to var dog allerede omkommet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.