Dansker i Zimbabwe: Stemningen har ændret sig dramatisk

Natasja Vestmø er i Zimbabwe som valgobservatør. Hun fortæller om uroligheder i hovedstaden efter valg.

Støttere af oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) demonstrerer i Harare efter valget i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings/Reuters

Støttere af oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) demonstrerer i Harare efter valget i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings/Reuters

Efter et ellers fredeligt parlaments- og præsidentvalg i Zimbabwe mandag, er der onsdag opstået uroligheder i gaderne i hovedstaden, Harare.

Danske Natasja Vestmø, der er valgobservatør for organisationen Afrika Kontakt, er en af dem, som har oplevet valget tæt på.

Hun er selv i hovedstaden i sikker afstand af demonstrationerne, men kan godt mærke, at stemningen har ændret sig i det uafklarede opgør mellem præsident Emmerson Mnangagwa fra partiet Zanu-PF og oppositionspartiet MDC's præsidentkandidat, Nelson Chamisa.

- Stemningen har ændret sig dramatisk siden i morges, hvor befolkningen fik at vide, at præsidentresultatet ikke ville komme i dag, men først komme i morgen. Det har så fået MDC-støtter til at gå på gaden, siger Natasja Vestmø.

Samme melding lyder fra Mathilde Utzon, der er Folkekirkens Nødhjælps udsendte i området.

- Situationen er tilspidset og meget følelsesladet. Dem, jeg taler med, er rigtig kede af, hvordan det har udviklet sig. Mange har talt om, at valget kunne blive det fredeligste i landets historie, men det ender det med ikke at blive, siger hun.

Ifølge flere medier er militæret på gaden. Nyhedsbureauet AFP's korrespondent på stedet rapporterer onsdag, at der blev skudt i retning af demonstranterne, mens en helikopter fra hæren svævede over stedet.

En fotograf fra AFP bekræfter, at én mand er blevet dræbt af skud. Han døde efter at være ramt i maven.

Kort forinden satte politiet vandkanoner og tåregas ind mod oppositionens demonstranter, og bildæk blev sat i brand i byens gader.

Mandagens valg var det første, siden landets mangeårige autoritære leder Robert Mugabe blev afsat.

Valgkommissionen oplyste tidligere onsdag, at det regerende parti, Zanu-PF, har vundet parlamentsvalget. Først torsdag vil resultatet af præsidentvalget dog være klar.

Demonstranterne fra oppositionen havde håbet på forandring, forklarer Folkekirkens Nødhjælps udsendte.

- De vil have forandring. Situationen er, at den anden præsidentkandidat fra regeringspartiet var Mugabes højre hånd. Derfor mener mange, at han er kriminel og har begået forbrydelser, siger Mathilde Utzon.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.