Brandstiftelser

Dansker mistænkt for brand på Scandinavian Star var uskyldig

Dansk mand fik skylden for branden, der kostede 159 mennesker livet. Men ny rapport viser, at han var uskyldig.

En dansk mand fik skylden for branden om bord på Scandinavian Star, som kostede 159 mennesker livet. Ny rapport viser, at han tilsyneladende var uskyldig.

En dansk mand fik skylden for branden om bord på Scandinavian Star, som kostede 159 mennesker livet. Ny rapport viser, at han tilsyneladende var uskyldig.

Da færgen Scandinavian Star brændte 7. april 1990, omkom 159 personer, og den officielle rapport om ulykken konkluderede, at det var en dansker, der påsatte branden. Men manden, som selv omkom under branden, var uskyldig. Det fremgår af en ny rapport, som to eksperter i brandsikkerhed har udarbejdet. Det skriver vg.no. Flere personer Ingeniørerne Pierre Palmberg og Henrik Georgsson er tilknyttet universitetet i Lund i Sverige, og som uafhængige eksperter har de på eget initiativ kastet sig ud i at undersøge omstændighederne ved ulykken, der skete, da færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn. Deres konklusion er, at der var seks påsatte brande på Scandinavian Star, og at der var flere personer om at sætte ild til færgen. Nøje planlagt Samtidig hævder de, at brandene var nøje planlagt og kun kunne udføres af folk, der havde indgående viden om færgen og det tekniske system på Scandinavian Star. Brandstifterne havde også adgang til flere aflåste kontrolrum ombord, mener de. Men sådan et kendskab til skibet havde den mistænkte dansker ikke, og han havde ikke adgang til de omtalte kontrolrum, påpeger de to ingeniører.