Danskere hæver tysk børnecheck for 50 mio. kr.

Vi tjener på ordningen om børnepenge

Knap 1600 danskere får tyske børnepenge. Arkivfoto <i>Scanpix Denmark</i>

Knap 1600 danskere får tyske børnepenge. Arkivfoto Scanpix Denmark

DANMARK:Børnechecken er en populær ydelse, uanset om der er en polsk ørn eller tre danske løver uden på forældrenes pas. Nye tal viser, at 1.578 danskere har modtaget tyske børnepenge - ”Kindergeld” - i 2013. Det skriver Avisen.dk.

Børnepenge til danske forældre har kostet den tyske statskasse 50,2 millioner kroner, oplyser Bundesagentur für Arbeit, der har udbetalt pengene. Til sammenligning har 500 tyskere - altså under en tredjedel - modtaget danske børnepenge i samme periode.

Udbetaling Danmark, der har udbetalt pengene herhjemme, kan i modsætning til myndighederne i Tyskland ikke oplyse, hvor mange millioner kroner tyskerne har hævet.

Men der er samlet set tale om et overskud i dansk favør, vurderer Jon Kvist, der er professor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet

- Da Danmark blev en del af EU, frygtede vi, at tyskerne ville komme og tage vores folkepension, men i dag - 40 år senere - er det altså os, der tjener mest på børnepenge-forretningen, siger han til Avisen.dk.

Tysk børnecheck er størst

Børnechecken er blevet en stor politisk sag, fordi regeringen vil give borgere fra andre EU-lande ret til danske børnepenge en måned efter første arbejdsdag.

Debatten har dog handlet mest om de 3.000 polakker, der har hævet en dansk børnecheck i 2013, fordi deres børn typisk bor i Polen, hvor leveomkostningerne er lavere end i Danmark.

- Tallene nuancerer debatten, fordi de viser, at danskere også rejser ud for at arbejde og bliver behandlet ordentligt, siger Jon Kvist.

En dansk familie med to børn på et og fire år får 31.560 kroner i børnepenge om året. En tysk familie med to børn på samme alder får 33.552 kroner om året.

Minister: EU-samarbejdet fungerer

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) understregede på et pressemøde tirsdag, at hun vil følge EU-retten i forhold til børnechecken. Hun støttes af skatteminister Morten Østergaard, der i går indledte forhandlinger om børnechecken. Han mener, at de tyske tal er et godt eksempel på, at EU-samarbejdet fungerer.

- Det må være besynderligt for tyskerne at følge en dansk debat om jordbærplukkere, og hvad ved jeg, når de kan konstatere, at der er flere danskere, der modtager børnepenge i Tyskland end modsat, siger Morten Østergaard.

- Jeg synes, at V og K skylder svar på, hvad de kalder den aktivitet. Vi kalder det fri bevægelighed og går ind for det, siger skatteministeren.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.