Danskere med i hovedfeltet i Berlin

Det kan godt ske, at danskerne har svigtet "Lille soldat", men der er med helt fremme i opløbet i Berlinalen, der starter om tre uger.

Det kan godt ske, at danskerne har svigtet "Lille soldat", men der er med helt fremme i opløbet i Berlinalen, der starter om tre uger.

"Lille soldat", instrueret af Annette K. Olesen og med Trine Dyrholm i hovedrollen, er valgt til hovedkonkurrencen i dette års festival i Berlin. Den internationale profilering, der følger med, kan ses som et skulderklap til en dansk film, der ved premieren i november fik flotte anmeldelser, men i nogen grad blev overset af publikum, ligesom distributøren, Nordisk Film, sendte den på biografmarkedet i beskedne 16 kopier. Filmen vises stadig flere steder, men har kun solgt knap 20.000 billetter. "Lille soldat" fortæller den barske historie om en kvindelig soldat, der vender hjem fra en international mission og påtager sig rollen som livvagt for faderens kæreste, en afrikansk prostitueret. Disse roller spilles af Finn Nielsen og Lorna Brown. I hovedkonkurrencen, hvor de bedste film dyster om guld- og sølvbjørne, medvirker bl.a. den tyske film "Sturm" med Jesper Christensen, Bent Mejding og svenske Rolf Lassgård på rollelisten. Zentropa er co-producent på filmen. "Lille soldat" er nomineret til både en Robert og en Bodil for årets bedste danske film. Det er instruktørens fjerde spillefilm og den tredje, og også de tre første er blevet vist i Berlin, to af dem i hovedkonkurrencen. Annette K. Olesens debutfilm, "Små ulykker", blev i 2002 hædret som bedste europæiske film på festivalen. Også nummer to, "Forbrydelser", dystede om de fornemme priser, mens integrationsdramaet "1:1" blev valgt til en anden kategori, Panorama. Det er sjette gang i de seneste 10 år, at danske film er repræsenteret i hovedkonkurrencen på festivalen, der regnes for den næstvigtigste i branchen, kun overgået af Cannes. Det skete senest i 2006, da instruktøren Pernille Fischer Christensens "En soap" blev hædret med to priser. Dette års "Berlinale" afvikles i perioden 5. - 15. februar. To andre danske skuespillere ventes at dukke op i den tyske hovedstad i forbindelse med udenlandske produktioner: Ulrich Thomsen har en rolle i den tyske instruktør Tom Tykwers thriller "The International", der åbner festivalen, mens Jakob Cedergren har Judi Dench og Jude Law blandt sine medspillere i "Rage". En anden biografaktuel film, "Max Pinlig", repræsenterer Danmark i kategorien K plus, hvor børnefilm fra hele verden kæmper om en krystalbjørn. Desuden er to danske kortfilm for børn og unge, "Cathrine" og Musen", med i konkurrencen. /ritzau/