Danskerne beholder pengene i lommen

Vi købte lidt mindre i april end måneden før. Privatforbruger falder, fordi folk er usikre på fremtiden.

Danskerne beholder pengene i lommen

Kasseapparaterne klingede lidt mindre lystigt i april end måneden før. Tal fra Danmarks Statistik viser, at privatforbruget er faldet med en procent, og det skyldes usikkerhed på fremtiden, mener privatøkonom i Danske Bank Las Olsen

- På den ene side bliver forbruget trukket ned af faldende realindkomst, usikkerhed på boligmarkedet og bekymring over udviklingen i europæisk og dansk økonomi, siger han i en kommentar og fortsætter:

- Men på den anden side er der efterlønspenge, der bliver udbetalt, lave renter og god plads til at øge forbruget i mange husholdninger, siger han.

Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, mener, at tallet viser, at folk ikke er begyndt at bruge løs af efterlønspengene og på den måde trækker privatforbruget op i gear.

- Detailsalget lå i april på det svageste niveau siden maj 2004, hvis man ser bort fra påsken i 2010, og er tæt ved 13 procent lavere, end da detailsalget toppede i efteråret 2007, før krisetendenserne begyndte at træde ind, siger Jes Asmussen.

I Dansk Erhverv er økonom Mira Lie Nielsen ærgerlig over tallene. Men det kommer ikke bag på hende, at detailsalget falder.

- Det sydeuropæiske gældsspøgelse er vendt tilbage og har igen været højt på dagsordenen i danske medier, hvilket formodentlig har negativ indflydelse på danskernes forbrugslyst, siger hun og fortsætter:

- Samtidig har april også været præget af debat om økonomiske reformer, der kan skabe utryghed for den enkelte familie.

Mira Lie Nielsen mener, at dagens tal for detailsalget varsler om fortsat tilbageholdende forbrugere og et relativt lavt privatforbrug.

/ritzau/