Danskerne betalte 336 milliarder i indkomstskat i 2012

Danskerne er et skatteplaget folk, mener cheføkonom. Indkomstskatten steg med fire procent sidste år.

Danskerne betalte 336 milliarder i indkomstskat i 2012

1009 milliarder kroner. Så meget tjente danskerne i skattepligtig indkomst i 2012, hvilket er en stigning på tre procent i forhold til året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, siger, at det kunne lyde som en glædelig overraskelse, for vurderingen har hidtil været, at indkomsterne ikke steg nok sidste år til at følge med prisstigningerne, som var på 2,4 procent for en gennemsnitlig forbruger.

- Men ak. Forklaringen er desværre ikke, at lønmodtagerne har klaret sig langt bedre end hidtil vurderet, skriver Las Olsen i en kommentar.

- Tallene viser nemlig også, at betalingen af arbejdsmarkedsbidrag kun steg med 1,5 procent. Den pænt store stigning i skattepligtig indkomst hænger altså sammen med stigninger i andre typer af indkomst og i lavere fradrag, påpeger han.

Ud af indtjeningen betalte vi cirka en tredjedel i skat - 336 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning på tre procent i forhold til 2011.

- Danskernes samlede skattetryk steg sidste år. Og udviklingen skal i høj grad ses i lyset af den skattereform, der blev påbegyndt i 2012, med en udfasning af sundhedsbidraget, mens bundskatterne blev forøget, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

- Fremadrettet kan danskerne imidlertid se frem til et mindre skattetryk som følge af, at topskattegrænsen forøges, mens beskæftigelsesfradraget forhøjes, påpeger hun.

Samlet fik statskassen 12,9 milliarder kroner mere ind i 2012 end året før.

- Dagens tal viser, at danskerne er et skatteplaget folk. I gennemsnit har hver dansker, uanset social status, indbetalt 90.467 kroner i indkomstskat i 2012 - et gennemsnitstal, der dækker over alt fra den studerende til direktøren, siger cheføkonomen.

- Hertil kommer betydelige betalinger i form af afgifter, moms, registreringsafgifter med videre. Ja, listen er lang, påpeger Ulrikke Ekelund.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.