Danskerne har svært ved at få pengene op af lommen

Privatforbruget står stadig i stampe. Skattelettelser og færre afgifter giver ikke stort udslag på forbruget.

Danskerne har svært ved at få pengene op af lommen

Selv om danskerne har fået flere penge mellem hænderne på grund af skattelettelser og bortfald af eksempelvis fedtafgiften, er vi ikke begyndt at bruge flere penge.

Selv om dankortomsætningen steg med 1,4 procent i februar 2013 i forhold til måneden året før, er det slet ikke nok til at sparke gang i væksten, mener flere økonomer.

- Det er en kedelig nyhed, at skattelettelserne ikke har formået af løfte privatforbruget. Dertil kommer, at vi også må spejde langt efter et egentlig løft i privatforbruget som følge af udbetalingen af efterlønspengene 2012, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Han påpeger, at privatforbruget faldt i slutningen af 2012, og meget tyder på, at faldet er fortsat ind i 2013.

Ifølge tal fra Nets var dankortforbruget på knap 21,9 milliarder kroner i februar. I snit brugte vi 298 kroner, hver gang vi brugte betalingskortet, hvilket er fire kroner mindre end i samme periode sidste år.

- Vi må således også sande, at danskerne fortsat har fokus på opsparing frem for forbrug. Grunden er selvsagt den fortsat store usikkerhed, der præger dansk og europæisk økonomi, siger Tore Stramer i en kommentar til tallene.

Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, siger, at der ikke er tale om noget afgørende udsving i forbruget i hverken den ene eller anden retning.

- Det kan ikke udelukkes, at skattelettelserne skubber forbruget lidt opad, men nogen afgørende vending i privatforbruget har vi i hvert fald ikke fået. Og det er da også svært at se, hvad der skulle udløse den, siger Las Olsen.

For selv om skattelettelserne har givet os flere penge mellem hænderne, er hverken jobmarkedet eller boligmarkedet for alvor vendt til det bedre, og den europæiske krise viser heller ikke tegn på at gå over, påpeger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.