Danskerne ofrer alt for syge kæledyr

Vera Lange har igen igen igen fået en mishandlet kat i varetægt. Her sammen med dyrlæge Berit Sørensen, Aalborg Dyrehospital.

Vera Lange har igen igen igen fået en mishandlet kat i varetægt. Her sammen med dyrlæge Berit Sørensen, Aalborg Dyrehospital.

KØBENHAVN:En ny hofte, et høreapparat eller en kompliceret kemokur mod kræft. Danskerne er klar til at gribe dybere i lommen for at få den syge hund eller kat på højkant. Det er meldingen fra landets dyrlæger, som møder flere og flere danskere, der for eksempel vil spendere 40.000 kroner eller mere på deres kæledyr. - Nogle dyreejere var også tidligere parat til at ofre alt for deres hund eller kat. Antallet er bare blevet langt større de senere år, siger privatpraktiserende dyrlæge Johannes Hecht-Nielsen fra Den Danske Dyrlægeforening, der dog ikke har nogen statistik på området. Det er især flere penge fra for eksempel friværdien, som ifølge dyrlægen får danskerne til at investere flere penge i deres syge kæledyr. Men også nye forsikringer spiller ind, mener Johannes Hecht-Nielsen, der kender eksempler på, at hunde får nye tænder eller høreapparater. På Aalborg Dyrehospital mærker man, at danskerne er klar til at binde flere penge i halen på syge kæledyr. Ifølge medejer og dyrlæge Berit Sørensen er det svært at sætte beløb på, men langt flere end tidligere er villige til at ofre 10.000 kroner på en kat eller 20.000 kroner på hund. Det kan være operationer eller medicinsk behandling, hvor hunden skannes, får analyseret blod og bagefter medicin. Udviklingen skyldes også dyrs status. - Dyrene i dag bliver en del af familien. Det er ikke bare et kæledyr, siger Berit Sørensen. Formanden for Det Dyreetiske Råd, Peter Sandøe, kalder udviklingen positiv. - Men der ligger også en fare for, at man overbehandler dyr og altså behandler dem i tilfælde, hvor de i virkeligheden burde have haft lov til at dø, siger Peter Sandøe. Han vurderer, at hundeejere og dyrlæger generelt opfører sig ordentligt, men kender eksempler på, at dyr bliver holdt i live med stærk medicin, som giver masser af bivirkninger. Og at sentimentale hundeejere dermed kommer til at pine deres elskede hunde, fordi de ikke kan slippe dem. I Den Danske Dyrlægeforening erkender man, at operationer langt fra altid er det bedste for dyret. - Min personlige opfattelse er, at forlænger man en hunds liv med blot et halvt år, bør man overveje, om det ikke er bedst at aflive den, siger Johannes Hecht-Nielsen. Dyrlæger kan med loven i hånden tvangsaflive en hund, hvis de mener, at det er dyrplageri at holde den i live, men det sker uhyre sjældent. Han har selv oplevet at være uenig med en hundeejer uden dog at gribe ind. For eksempel vil han anbefale en sprøjte, hvis en granddanois-hvalp brækker benet, men accepterer behandling, hvis ejeren satser på en operation. - Den skal gå meget igennem, og man ved ikke, om den bliver helt normal igen,/ritzau/