Danmark

Danskerne: Rør ikke ved folkepensionen

Ældre Sagen har befolkningen bag sig, når organisationen advarer mod at pille ved folkepensionens grundbeløb.

Danskerne: Rør ikke ved folkepensionen

Regeringen har ikke befolkningens opbakning til den omlægning af folkepensionen, som er foreslået som et led i regeringens udspil til en skattereform.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Ældre Sagen.

Regeringen foreslår at nedsætte folkepensionens grundbeløb med 17.100 kroner om året mod til gengæld at hæve pensionstillægget tilsvarende og samtidig hæve ældrechecken.

Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup glæder sig over, at forslaget kun for opbakning fra 29 procent af danskerne.

- Det er et klart signal til politikerne, siger han til Ritzau.

Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 18 til 74 år, og halvdelen af dem, der er imod regeringens forslag, begrunder det med, at det svækker lysten til at spare op.

- Vi kan også se, at forslaget både svækker tilliden og opbakningen til hele folkepensionssystemet, siger Bjarne Hastrup.

- Hvis man gennemfører forslaget, kan det være starten på en glidebane, der ender med en afskaffelse af den statslige pensionsordning, og det ville være en stor ulykke, siger han.

Undersøgelsen viser desuden, at et flertal i befolkningen er uenig i regeringens forslag om kun at hæve grænsen for topskatten for personer, der er yngre end 65 år.

Hos Ældre Sagen mener man, at lovforslaget er et klokkeklart brud på Menneskerettighedskonventionens regler om forskelsbehandling, og organisationen vil indklage den danske stat for EU-domstolen, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

- Det er noget nær det værste eksempel på aldersdiskrimination, vi har set i nyere tid. Vi er ikke i tvivl om, at EU-retten er på vores side. Det kommer meget bag på mig, at politikerne stadigvæk ikke ved, at aldersdiskrimination er ulovligt, siger Bjrne Hastrup.

/ritzau/