Danmark

Danskerne siger nej tak til skattelettelser

Samuelsen tror på blå aftale om topskattelettelser. Men få danskere ønsker topskatten ned, viser ny måling

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (th). Arkivfoto: Bente Poder

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (th). Arkivfoto: Bente Poder

DANMARK:Når Liberal Alliance lørdag holder sommergruppemøde hos Johan Bülow Lakrids i Hvidovre, så vil meldingen ikke overraskende være, at topskatten skal ned.

Det er en af de mest effektive veje til at sikre vækst og dermed arbejdspladser, som dem lakridsfirmaet har skabt, mener LA-leder Anders Samuelsen.

Men spørger man danskerne, så er appetitten på skattelettelser i efterårets 2025-forhandlinger på Christiansborg til at overse.

I en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, svarer 34,1 procent ja til, at de ønsker skattelettelser i efterårets forhandlinger, mens 54,1 procent siger nej tak.

Og tvinger man danskerne til at skulle fordele skattelettelserne, så er det kun 9,3 procent, der vil lette topskatten.

Det mener danskerne om topskat

Voxmeter har for Ritzau spurgt 1021 repræsentativt udvalgte personer til deres syn på skattelettelser som del af de kommende 2025-forhandlinger på Christiansborg:
* Spørgsmål: Til efteråret skal Folketinget tage stilling til, om der skal gennemføres skattelettelser. Skal der efter din mening gennemføres skattelettelser?
Ja: 34,1
Nej: 54,1
Ved ikke: 11,8
* Spørgsmål: Hvis Folketinget beslutter sig for at gennemføre skattelettelser, hvordan mener du så, de bør fordeles?
Skattelettelserne skal være i bunden: 54,4 procent
Skattelettelserne skal være i toppen: 9,3 procent
Skattelettelserne skal både være i toppen og i bunden: 36,3 procent
Kilde: Voxmeter fra Ritzau.

Det får dog ikke Samuelsen til at ryste på hånden:

- Vi er ikke et meningsmålingsparti. Vi er et holdningsparti. Så vi laver politik efter, hvad vi mener, der er rigtigt for Danmark, siger Anders Samuelsen.

Han mener ikke, at resultatet af målingen er overraskende:

- Der er skabt en retorik om, at enten er det skattelettelser, eller også er det velfærd. I vores hoveder er det slet ikke sådan, det hænger sammen. For os er det en forudsætning for velfærd, at man letter nogle skatter, siger Anders Samuelsen.

Hos Liberal Alliance kæder man Danmarks flerårige problemer med at komme op på en BNP-vækst på to procent eller mere sammen med skattetrykket.

- Resultatet af strategien med ikke at lave skattelettelser og i stedet bruge pengene på velfærd er, at vi ikke har nogen vækst i Danmark. Effekten er nulvækst og i perioder minusvækst. Det vil sige, at der er færre penge til velfærd, end der kunne have været.

- Det skal vi rette op på, siger Anders Samuelsen.

Og det er der råd til, mener han. Forud for forhandlingerne gør Samuelsen regnestykke simpelt op.

Ifølge Finansministeriet er der et såkaldt råderum på 42 milliarder kroner frem til 2020. De penge kan bruges på skattelettelser eller øget offentlig forbrug, uden at der bliver underskud i år 2020.

Liberal Alliances holdning er, at partiet i en aftale bør have råderet over ca. 6 af de milliarder, fordi man leverer 13 ud af de 90 mandater i blå blok.

Og kombinerer man eksempelvis udlændingestramninger og andre ting, så er der rigeligt råd til at bruge 2,6 milliarder kroner på topskattelettelser, mener LA-lederen.

Han har tilsyneladende bred opbakning til sin kontante linje fra baglandet. Ritzau har lavet en rundspørge til 120 LA-tillidsfolk. Samtlige 51, der har svaret, siger, at LA bør vælte regeringen, hvis der ikke sættes penge af til en topskattelettelse i 2025-planen.

LA’s krav er, at topskatten sænkes med minimum fem procentpoint. Det har regeringen skrevet ind i sit regeringsgrundlag. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog fredag, at ambitionen vil blive taget med i 2025-planen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.