Danskerne skal spise ukendte fiskearter

Ny kampagne skal lære danskerne at spise ni anderledes og velsmagende fiskearter. Problemer med kvotenedskæringer får æren

KØBENHAVN:- Jeg vil gerne bede om tre knurhaner, en issing og en multe. S'gerne! Danskerne kan godt forberede smagsløgene på nye oplevelser, når Danmarks Fiskehandlere om få uger fylder forretningerne og kølediskene med ni ualmindelige fiskearter. Det er første gang nogensinde, at fiskehandlere herhjemme arbejder med at introducere nye fiskearter. Tidligere har de fået os til at spise flere rødspættefileter og kogte torske-retter, men nu skal vi spise brosme, lange og knurhane - og i løbet af året vil der yderligere blive markedsført seks andre arter. Mange af fiskene er der i årevis blevet kælet for på landets bedre restauranter, ligesom det har været muligt at købe dem hos velassorterede fiskehandlere. Men nu gælder det om at løse de akutte problemer med forsyninger af fersk fisk til hjemmene - det skal de ukendte fisk hjælpe med. - Der er lige nu et behov for at introducere andre fisketyper på hylderne - blandt andet på grund af kvotenedskæringerne og begrænsningerne i torskefiskeriet. Fiskene har ikke tidligere været efterspurgt, men kendskabet har selvfølgelig også været minimalt. Fiskene er der intet galt med - de smager mindst ligeså godt som torsk og rødspætter, fortæller Hans Erik Hansen, der er forretningsfører i organisationen Danmarks Fiskehandlere. Om to uger præsenteres de første ukendte fiskearter, som vil blive markedsført med annoncer og en serie nye opskrifter. Fiskene er i familie med rødspætter og torsk og er nøje udvalgt, så de virker tillokkende. De danske fiskehandlere kender dog godt danskernes konservative madvaner og ved, hvor svært det kan være at få dem til at bide på de nye fisk. - Danskerne er meget traditionelle i deres spisevaner. Vi vil forsøge at forklare, at der er utrolige ressourcer i havene, som vi ikke udnytter. Derfor laver vi en række opskrifter, der overbevisende vil vise, at fisk er meget andet end rødspætter og dåsetun. Fisk er et frisk produkt, som kan tilberedes på rigtig mange spændende måder. Det vil vi gerne fortælle, siger Hans Erik Hansen. Hos kokken Nikolaj Kirk, der i flere af sine kogebøger har været fortaler for et mere varieret udvalg af råvarer i landets dagligvarebutikker, kommer nyheden som en positiv overraskelse: - Det var sandelig på tide. Nu bliver der bare et kæmpearbejde med at få folk til at hoppe på den. Vi er supertraditionelle i et køkken, og hvis lanceringen skal følges op af endnu en Minna & Gunnar-kampagne, så begynder jeg at græde. Fisk kommer ikke til deres ret på fem minutter - de skal tilberedes ordentligt, mener Nikolaj Kirk, der er køkkenchef på Restaurant Schiøtt's på Christianshavn i København. Han fremhæver blandt andet sandart, multe og brosmer som fisk, der sagtens kan slå en kogt torsk med rødbeder af pinden. Fiskene er ligesom de velkendte fisk fast og mere mager i kødet og indeholder masser af proteiner. - Multe er helt i særklasse. Hvis man rister en multe, så får du et skind så sprødt som flæskesværd. Det er en virkelig god fisk og er næsten bedre end torsk. Det er positivt, at danskerne nu får flere valgmuligheder derhjemme. Det stiller blot yderligere krav til, at hjemmekundskab i skolerne får tilført nogle flere penge, så vi kan lære noget mere om vores dejlige råvarer, siger Nikolaj Kirk.