Danmark

Danskerne: Velfærden er blevet dårligere

Velfærden i Danmark er blevet dårligere, og den bliver kun værre i fremtiden, mener et flertal af danskerne.

Danskerne: Velfærden er blevet dårligere

Velfærden og den offentlige service i form af ældrepleje, hospitaler og skoler er blevet forringet de seneste fem år. Samtidig ser fremtiden kun endnu sortere ud. Det er det nedslående resultat af en undersøgelse, Ugebrevet A4 har fået foretaget af YouGov.

Eksperter mener dog, resultatet skyldes, at danskerne er umættelige og kronisk utilfredse, når det gælder den offentlige service. Den økonomiske krise har smadret vores tro om bedre tider for velfærdsdanmark.

Seks ud af 10 danskere mener, at velfærden var bedre for fem år siden. Men for fem år siden mente lige så mange mennesker dog, at velfærden var bedre fem år tidligere.

Danskerne baserer ikke deres velfærdsopfattelse på personlige erfaringer. Det er i højere grad den generelle stemning i samfundet og mediernes udlægning af teksten, der spiller en rolle.

Sådan lyder vurderingen fra valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

- Man har åbenbart haft samme opfattelse af, at tingene er blevet værre i nullerne, hvor der var øgede udgifter til mange af de her ting, som nu, hvor vi har haft finanskrise med markant økonomisk påvirkning af mange menneskers liv, siger han.

Ifølge danskerne er det ældreplejen, der har lidt det største kvalitetsknæk. 62 procent vurderer, at der er sket forringelser siden 2008, mens kun 4 procent kan få øje på forbedring.

Når 57 procent af danskerne samtidig regner med, at velfærden vil være svækket i 2023, skyldes det ikke mindst danskernes umættelige behov for velfærd, vurderer Asbjørn Sonne Nørgaard, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet.

- Uanset om det er opgangs- eller nedgangstider, om der bruges flere penge på ydelser eller som nu, hvor der vitterlig bliver sparet, vil de sige, at kvaliteten er faldet.

- Svarene skal mest af alt tages som udtryk for, at det offentlige ikke lever op til vores forventninger. Og det vil det aldrig gøre, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.