Danskerne vil beholde korte flekslån

Ni ud af 10 danskere vil bevare de et-årige flekslån. Men låntagerne er forberedte på rentestigninger.

Danskerne vil beholde korte flekslån

Mere end halvdelen af de danske boligejere har korte flekslån - og dem ønsker de at beholde.

En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Realkreditrådet, viser, at næsten ni ud af 10 danskere vil bevare de et-årige flekslån - de såkaldte F1-lån.

Samtidig viser undersøgelsen også næsten ligeså mange er forberedt på, at renten på flekslånet - som jo har en variabel rente - kan stige, når det skal fornyes gennem rentetilpasning.

- Det kommer ikke som den store overraskelse, at F1-låntagerne ikke selv ønsker F1-lånene afskaffet, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

- Men det er interessant, at de fleste er forberedte på renterisikoen ved deres lån, de har plads til rentestigninger i deres økonomi, og de bruger rentebesparelserne fornuftigt, siger hun.

Både EU og Nationalbanken har udtrykt bekymring over de mange korte flekslån, fordi de er langt mere uforudsigelige end lange lån med fast rente.

Men ud fra undersøgelsen er det altså ikke en bekymring, som deles af dem, der har lånene.

- Bekymringen om, at danskernes rentefølsomhed udgør en trussel mod den finansielle stabilitet, deles altså ikke af et flertal af dem, der har F1-lån, siger Ane Arnth Jensen.

Flere banker og realkreditinstitutter er begyndt at udbyde fastforrentede 30-årige lån på 3,5 procent - og det har fået næsten seks ud af 10 med F1-lånene til at overveje et skifte - uden dog at gøre det.

-Har man F1-lån skal man alligevel tænke sig godt om. Renten på de fastforrentede realkreditlån er historisk lav, siger direktøren i Realkreditrådet.

- Den rekordlave rente varer ikke ved, og derfor er det nu et godt tidspunkt at gå over i et fastforrentet lån og dermed sikre sig mod fremtidige rentestigninger, siger Ane Arnth Jensen.

/ritzau/