Danskernes EU-vrede kan udløse et nej til patentdomstol

Ophidset debat om dansk børnecheck og danske dagpenge til andre EU-borgere kan resultere i protest-nej 25. maj

Det er langtfra givet, at danskerne stemmer ja til at tilslutte sig EU-landenes fælles patentdomstol ved folkeafstemningen den 25. maj.

Den ophedede debat om børnecheck, dagpenge og andre velfærdsydelser til EU-borgere, som kun har været i Danmark i kort tid, kan blive udslagsgivende.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i europæiske forhold, skriver metroexpress torsdag.

- Patentdomstolen er svært gennemskuelig. Mange vil i stedet bruge deres stemme til at protestere over EU, og fra tidligere ved vi, at vælgerne også bruger folkeafstemninger til at straffe den siddende regering, siger han til avisen.

Hovbakke forventer en relativ beskeden valgdeltagelse, og det er en fordel for nej-siden.

- Nej-partierne vil have lettere ved at mobilisere deres vælgere end ja-siden, fordi det er meget lettere for dem at sælge den principielle ideologiske modstand mod EU's tiltagende magt og indflydelse på danske forhold, siger han.

Dansk Industri frygter, at danskerne siger nej til de fælles patenter.

- Det vil betyde, at virksomheder fra andre EU-landene vil få en konkurrencefordel, fordi danske virksomheder vil skulle søge patent i både Danmark og det fælles patent, siger Kim Haggren, erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri, til metroxpress.

- Det vil pålægge danske virksomheder omkostninger og administrativt bøvl, tilføjer han.

Patentdomstolens danske skæbne bliver afgjort i forbindelse med valget til Europaparlamentet, fordi folketingets partier ikke kunne blive enige om et ja.

EU's patentdomstol får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter. Afgørelserne får virkning for alle de deltagende lande.

Justitsministeriet konkluderede på den baggrund, at dansk tilslutning til patentdomstolen betyder afgivelse af suverænitet.

Derfor skulle fem-sjettedele af Folketinget stemme ja til forslaget, ellers skal det til folkeafstemning. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har imidlertid afvist at stemme for lovforslaget om domstolen, og derfor skal danskerne stemmen om den 25. maj.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.