Danskernes gældsbjerg vokser

Næsten en kvart million danskere er så dårligere til at betale regninger, at de er endt som dårlige betalere.

Danskernes gældsbjerg vokser

Den økonomiske krise bare vokser og vokser blandt de økonomisk mest trængte danskere. Den misligholdte gæld i RKI's bøger er vokset støt i de seneste år, og alene siden nytår er den øget med en milliard kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er tydeligt, at den økonomiske krise ikke er aftaget hos de private.

- Derfor er der en støt strøm af nye dårligere betalere i registret, og de skylder mere hver især, siger René Ostenfeld, analytiker hos Experian, der står for blandt andet RKI-registret over folk, der ikke betaler deres regninger.

Tallene opgjort 1. juni viser en stigning i det samlede skyldige beløb, så det nu ligger på 14,3 milliarder kroner, fordelt på 222.828 danskere.

I gennemsnit skylder hver dårlige betaler nu 64.211 kroner, hvor det før krisen lå på omkring 40.000 kroner.

- Det er de virkeligt klemte skyldnere, der kommer ind i registret nu, som typisk skylder mere end et sted, og som har kæmpet længe for at holde sig ude af RKI, men som nu falder i.

- Mange af dem knækker nakken på deres bolig, siger René Ostenfeld til Jyllands-Posten.

Boligmarkedet med faldende huspriser har betydet, at mange danskere er endt som teknisk insolvente - altså har de mere gæld i boligen, end hvad de kan hente hjem ved at sælge den.

- Det er de klassiske begivenheder som skilsmisse, sygdom eller fyring, der bringer folk i økonomisk uføre i et kriseramt boligmarked, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, til Jyllands-Posten.

På den lyse side er renten historisk lav, påpeger han.

- Der er heller ingen tvivl om, at tallene havde set meget værre ud, hvis ikke renten havde været så lav.

- Samtidig er den økonomiske krise generelt måske ved at løje af, men vi mangler opsvinget, der kan skabe flere arbejdspladser, og som kan trække boligpriserne op, siger Las Olsen.

/ritzau/