DBU: Vi kan og skal ikke drive udenrigspolitik

DBU's kommunikationschef mener ikke, at fodboldforbundet skal tage stilling til politiske forhold i Qatar.

Det er blandt andet faldet Spillerforeningens direktør Mads Øland for brystet, at Dansk Boldspil-Union (DBU) sidste år sendte to ungdomslandshold til Qatar på en træningstur.

Turene, der var betalt af golfstaten, kritiseres fra flere sider for at være med til at få Qatar til at stå i et mere positivt lys på trods af de negative historier, der ellers fortælles fra det arabiske land.

Men DBU's kommunikationsdirektør, Jakob Høyer, afviser, at man burde have sagt nej tak til turene af den årsag.

- Vi har drøftet dem ud fra et sportsligt perspektiv. Vi har set på, om vi kunne få gode modstandere og gode træningsfaciliteter. Og så har vi selvfølgelig også drøftet hvilket land, vi rejser ned til.

- Men vi er af den klare overbevisning, at vi er en sportsorganisation, og vi har hverken kompetencer til at vurdere arbejdsforhold eller menneskerettigheder i Qatar. Det er Folketinget eller en regering, der må tage de vurderinger, siger Høyer.

Han mener ikke, at DBU med sin tilstedeværelse i Qatar har været med til at legitimere styrets politik.

- Vi er jo langt fra de eneste, som rejser derned. Der er rigtigt mange forskellige hold, der besøger Qatar og nabostaterne. Flere tyske Champions League-klubber har været inviteret derned, og der er arrangeret svømme- og cykelarrangementer.

- Måske er sporten med til at åbne en dialog med Qatar. Men det er som sagt ikke noget, der beskæftiger os, siger Jakob Høyer.

Han vil ikke afvise, at DBU på et tidspunkt dropper at rejse til landet, der skal arrangere fodbold-VM i 2022

- Hvis der er et flertal i Folketinget, der beslutter, at vi fra dansk side boykotter Qatar, ved at stoppe eksporten, eller hvis kongehuset stopper med at besøge Qatar, så følger vi også trop.

- Men det er altså først, når der er truffet en udenrigspolitisk beslutning. Den kan vi ikke træffe i en fodboldorganisation, siger han.

Modellen med at lade værtslandet betale for gæsternes ophold mod at få kvalificeret sparring er i øvrigt meget almindelig i fodbold, fortæller kommunikationschefen.

Den har også været benyttet på landsholdsture til Argentina, USA og Mexico.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden