Danmark

De ældre patienter ligger stadig på gangen

Mange års løfter har ikke hjulpet de ældre medicinske patienter. De ligger stadigt på gangene, viser nye tal.

De ældre patienter ligger stadig på gangen

Mormor ligger stadig på sygehusets gang eller er stillet ud i baderummet på grund af pladsmanglen inde på stuerne.

Siden historierne om overbelægning på de medicinske afdelinger fyldte forsiderne i 2007, er der kun sket meget lidt.

Det viser de nyeste tal for 2010 fra Sundhedsministeriet.

Der er fortsat massiv overbelægning indenfor fire af de fem specialer, der allerede dengang havde store problemer. På de lungemedicinske afdelinger er situationen kun blevet værre, fra en overbelægning i 2007 på 106 til 110 i 2010.

- Det er uværdigt for patienterne og skidt for patientsikkerheden, fordi overbelægning også betyder flere fejl. Tallene viser, at der fortsat er et massivt problem, siger direktør i paraplyorganisationen Danske Patienter Morten Freil.

Han håber, at en ny national handlingsplan for medicinske patienter langt om længe vil gøre en tiltrængt forskel.

Det samme siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen:

- Vi har i alt for mange år svigtet de ældre mennesker, som indlægges akut på vores sygehuse. De sidste ti år har den borgerlige regering prioriteret knæoperationer fremfor at gøre noget ved de uværdige forhold for de ældre, siger hun.

Regeringen har lavet handlingsplanen sammen med satspuljepartierne og afsat 200 millioner kroner. Patienter skal blandt andet få opfølgende hjemmebesøg af en læge, når de udskrives, så de kan klare sig bedre hjemme og ikke straks ryger ind igen.

- For første gang i ti år er der øremærkede penge til at gøre noget ved problemerne. Så jeg håber, vi nu vil se en bedre udvikling for denne store og svage gruppe, siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

- Samtidig vil vi undersøge, om det er de rigtige, vi indlægger, og om vi indlægger for mange. Det vil vi følge op på, så de ældre ikke igen bliver glemt, bare fordi de ikke råber op.

/ritzau/