De danske priser stiger mindre end de tyske

Danske priser er ikke højdespringerne sammenlignet med de europæiske. Dansk inflation ligger lavere end tysk.

De danske priser stiger mindre end de tyske

De danske forbrugere kan her i starten af året se tilbage på en god nyhed. I januar steg de danske priser nemlig ikke så meget, som vi har været vant til - og slet ikke så meget, som de europæiske, viser tal fra Danmarks Statistik og Eurostat.

Den såkaldte EU-harmoniserede inflation i Danmark var helt nede på en procent i januar, mens Eurozonens lå på to procent. Eksempelvis lå den tyske inflation i årets første måned på 1,9 procent.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Bo Sandberg siger, at det er god nyhed, at den danske inflation nu ligger helt nede på cirka en procent:

- Det er særligt glædeligt, at afskaffelsen af fedtafgiften slår fuldt igennem i prisudviklingen og således kommer de danske forbrugere til gode, siger han i en kommentar til inflationstallene.

Lige nu haler Danmark ind på Tyskland og Sverige, hvor de danske priser er steget betydeligt mere end i vore nabolande. Men når vi haler ind på både Tyskland og Sverige, styrker det konkurrenceevnen, fastslår Bo Sandberg:

- I øjeblikket er vores lønudvikling lavere end i både Sverige og Tyskland, hvilket hænger sammen med, at disse to lande er længere fremme i konjunkturforløbet end Danmark og for længst har lagt krisen bag sig, siger cheføkonomen.

- Men det er noget nyt, at vores inflation på en procent nu er markant lavere end den tyske på 1,9 procent, siger cheføkonomen.

Den danske inflation er faldet gennem andet halvår af 2012, og efter årsskiftet har inflationen taget et dyk nedad - ikke mindst på grund af afviklingen af fedtafgiften, der isoleret set har sænket inflationen med 0,2 procentpoint.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.