De er vilde med harmonikassens sære hvin ...

Den første Squeezebox Festival satte trækharmonikaen i centrum i Det Musiske Hus

Hans Christensen og Kurt Bering
Peter Vesth (th) og Kristian Rusbjerg åbnede lørdag eftermiddag Squeezebox Festival i Det Musiske Hus og fik straks gang i den gode stemning. Herefter afløste musikerne hinanden i 10 timer fra 14-24 - alle mulige genrer og musikere fra Italien, Irland, Norge og DK.
Frederikshavn 18. september 2016 22:26

FREDERIKSHAVN: Harmonikatræf kontra Squeezebox International Accordion Festival.

Alene i navnene er der et kvantespring - fra serie 6 til Champions League - men det handler om det samme instrument: Harmonikaen.

Harmonikatræf har vi kendt til, længe før Oskar Hansen skrev "De tre musikanter": "Den ene spilled’ banjo, den anden mandolin. Den tredje af harmonikassen trak så sære hvin".

Regionalt spillested

Lørdag var der premiere på Squeezebox Festival.

Harmonikasserne var rykket ind i Det Musiske Hus, der leverede professionelt lys og lyd, stor scene, bløde stole, og alt hvad der følger med et regionalt spillested - langt fra teltet på en græsmark, hvor harmonikatræffene plejer at finde sted.

Og dog: På rådhuspladsen var der oprettet campingplads, og på plænen bag Det Musiske Hus var der rejst telt med dansegulv og fadølsankre.

Mettes idé

Idéen om en harmonikafestival i professionelle rammer opstod i hovedet på 36-årige Mette Duedahl Pedersen fra Aalborg.

- Jeg har spillet harmonika siden jeg var syv år og været til festival i Norge, hvor de har en helt anden tradition og et andet niveau, end vi kender herhjemme, siger den 36-årige aalborgenser.

Hun hører ofte kommentarer som "du ligner ikke én, der spiller harmonika" - og vil godt rykke ved harmonikaens omdømme og folks fordomme om instrumentet.

- Mange tror, at en harmonika kun kan spille gamle sømandsviser og dansktopsange. Jeg vil gerne vise bredden. Man kan studere harmonikamusik på musikkonservatoriet, og instrumentet kan bruges i mange musikgenrer. Det er det, vi viser med Squeezebox Festival, siger Mette Duedahl Pedersen. Der sammen med musik- og udviklingschef Jens Ole Amstrup havde trukket harmonikafolk fra Danmark, Norge, Italien og Irland til Frederikshavn.

Vender tilbage i 2017

Dansen gik, både i teltet og i koncertsalen, og indimellem blev der også tid til en paneldebat om harmonikaen, musikken og dens fremtid.

Tanken er, at Squeezebox skal være en tilbagevendende begivenhed, så alle fans af "harmonikassens sære hvin" kan godt sætte kryds i 2017-kaleneren i uge 33.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...