De farlige vaner

Der er mange kaloriefælder i vores hverdag. Se her, hvilke spisevaner der kan betyde plus på vægten.

Esben Christensen,
Kaloriebomberne finder vej til vores maver på grund af dårlige spisevaner. Foto: Grete Dahl
Ernæring 14. maj 2012 22:36

Trods gode hensigter kan indgroede spisevaner være skyld i en vægtforøgelse. Det er nemlig ikke kun, hvad man spiser, man hvordan man spiser, der er afgørende. Det skriver alive.dk - Det handler om planlægning, og at man bruger tid på at forberede sit madindtag. De fleste af os har jo struktur på vores dag i den forstand, at vi vågner op, børster tænder og kommer ud ad døren på et bestemt tidspunkt, hvorimod det der med maden ofte bliver sådan noget, der kommer hen ad vejen, siger Lisa Bolting, der er chefdiætist på slankedoktor.dk, til alive.dk. Se listen her Hun har sammensat følgende liste af vores værste madvaner:

  • Buffeten: Et gammelt urinstinkt, kaldet buffet-syndromet, kommanderer os simpelthen til at skulle prøve alt i en buffet. Vi vil have så meget variation som muligt og føler et behov for at smage det hele. Derfor får man for mange kalorier, hvis man ofte spiser eksempelvis frokostbuffet.
  • TV-spisning: Mange danskere spiser mad foran fjernsynet og det er farligt, fordi man så spiser ubevidst. Det vil sige, at man ikke mærker ordentligt efter, om maden fylder eller ej. Det betyder også, at man ikke er opmærksom på at få tygget maden ordentligt. Det samme sker, hvis man for eksempel læser avis eller laver andet, mens man spiser.
  • Voldsom sult: Hvis der går for lang tid mellem måltider, så man bliver meget sulten, kommer man ofte til at vælge kalorietunge måltider frem for det sunde alternativ. Man kommer også til at spise hurtigere og kan dermed få for mange kalorier, da man ikke når at mærke mætheden. Derfor kan det heller ikke betale sig på kaloriekontoen at 'spare sammen' til et måltid.
  • Søvnunderskud: Hvis man ikke får tilstrækkeligt søvn, har man mere tendens til at spise søde ting og hurtige kulhydrater som kage og chokolade, fordi man føler sig træt og udkørt.
  • Kedelig mad: Uinteressante måltider på eksempelvis madpakken giver ikke smagsløgene en tilfredsstillelse og derfor vil man bagefter have behov for at spise noget spændende. Og det bliver gerne noget usundt. Derfor er det vigtigt at peppe de ellers kedelige måltider op.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...