De fleste dødelige arbejdsulykker sker om mandagen

En gennemgang af 12 års arbejdsulykker viser, at sandsynligheden for at dø er størst i starten af ugen.

Ritzau
Kommuner vælger discountbyggeri Foto: Scanpix/Søren Bidstrup
Danmark 3. oktober 2016 11:33

Mandag og tirsdag er de to farligste ugedage at gå på arbejde på. Det viser en granskning af arbejdsulykker gennem 12 år, som Fagbladet 3F har foretaget.

Kulegravningen er lavet på baggrund af 464 arbejdsrelaterede dødsulykker fra 2004 til og med 2015. Det har været muligt at fastslå ugedagen for 439 af dødsulykkerne.

161 af dødsulykkerne skete mandag eller tirsdag. Det svarer til, at knap 37 procent af dødsulykkerne skete på en af ugens første to dage.

Kent J. Nielsen, der er ekspert i arbejdsmiljø og souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, siger, at andre studier også har vist, at antallet af dødsulykker falder konsekvent i løbet af ugen.

- Nogle arbejdsulykker skyldes manglende erfaring og rutine. Man skal ligesom ind i en rytme. Man laver simpelt hen flere fejl mandag morgen end fredag eftermiddag, siger han til Fagbladet 3F.

Det er lykkedes fagbladet at angive tidspunkterne mere eller mindre præcist på de enkelte ulykkesdage for 237 af de 264 dødsulykker.

Gennemgangen viser, at de fleste dødsulykker skete om eftermiddagen. 115 af de 237 dødsulykker skete om eftermiddagen. Det svarer til 48,5 procent.

- Der er så en anden faktor, der hedder, at når man bliver træt, så laver man flere fejl. Hvis du arbejder 12 timer, så har du dobbelt så stor risiko for en ulykke de sidste fire timer end de første otte, forklarer Kent J. Nielsen.

25,7 procent af dødsulykkerne er sket mellem klokken 12.00 og 14.59. Lidt færre, 22,8 procent, er sket mellem klokken 15.00 og 17.59.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...