De Radikale vil bruge færre penge på kampfly

Danmark skal fortsætte effektiviseringer i forsvaret og undgå at "forkøbe sig" i kampfly, mener De Radikale.

- Meldingen fra Det Radikale Venstre er klar: Vi ønsker, at man køber så få kampfly som overhovedet muligt.

Sådan lyder det fra tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) på De Radikales sommergruppemøde på Egelund Slot i Fredensborg.

Efter en uge, hvor både forsvarsminister Carl Holst (V), Dansk Folkeparti og De Konservative har talt om at øge Forsvarets budget, kommer De Radikale, som er med i forsvarsforliget, dermed med den modsatte melding.

- Vi ønsker faldende forsvarsudgifter og ikke stigende, erklærer Lidegaard.

Når politikerne i Folketinget i efteråret skal tage stilling til valg af kampfly, så vil De Radikale kæmpe imod de mere forsvars ivrige medlemmer af forligskredsen:

- Der tegner sig et billede af, at en række blå partier ønsker regulære stigninger i forsvarsbudgettet. Det er ikke vores indgang til de kommende forhandlinger, tværtimod, siger Martin Lidegaard.

Han lægger op til, at effektiviseringerne af forsvaret fra det nuværende forsvarsforlig skal forsætte. Her har forligspartierne pålagt forsvaret at skære 15 procent – svarende til 2,7 milliarder kroner – af budgettet.

Den kurs ønsker, De Radikale at fortsætte:

- Vi er overbevist om, at vi kan fortsætte effektiviseringerne, og vi vil også have mulighed for at prioritere andre indsatser, som eksempelvis Arktis.

- Vi får ikke mulighed for at prioritere de indsatser, med mindre vi holder investeringerne på lavest mulige niveau, siger Martin Lidegaard.

Han ønsker ikke at sætte antal på, hvor mange kampfly, Danmark kan nøjes med. Eller et maksimalt beløb på, hvor mange milliarder De Radikale vil bruge på kampfly.

Indkøbet ventes dog at blive det dyreste nogensinde, og der har været nævnt en samlet pris på op mellem 20 og 30 milliarder kroner.

De Radikale vil dog afvente regeringens udspil om indkøbet, som blandt vil hvile på oplysninger om flyenes pris og forventede driftsomkostninger, før man melder mere præcist ud, siger Martin Lidegaard.

Forligsparterne har aftalt, at indkøbet skal finansieres inden for Forsvarets økonomiske ramme, som sidste år var på 22,5 milliarder kroner.

Det vil De Radikale stå fast på, trods advarsler fra Forsvaret om, at det vil koste andre steder i det danske militær.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.