De Radikale vil gøre Øresund til nationalpark

Politikere på begge sider af Øresund vil gøre havområdet til marin nationalpark og stoppe udledninger.

Det københavnske spildevand ender i Øresund, når store regnskyl overbelaster rensningsanlæggene og kloakkerne. (Arkivfoto)

Det københavnske spildevand ender i Øresund, når store regnskyl overbelaster rensningsanlæggene og kloakkerne. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Politikere på begge sider af Øresund er gået sammen om et forslag, som skal gøre Øresund til en marin nationalpark.

Formålet er at hindre udledning af spildevand i vandet mellem Danmark og Sverige ved at give Øresund den højeste beskyttelse hos FN-organisationen Unesco som biosfæreområde.

Det skriver TV2 Lorry.

- Vi ønsker at sætte en stopper for den massive udledning af spildevand, som vi har fået dokumenteret i den seneste tid, lyder det fra Martin Lidegaard, medlem af Folketinget for De Radikale, til TV2 Lorry.

Han er gået sammen med Niels Paarup-Petersen fra Centerpartiet i Sveriges Riksdag om det fælles beslutningsforslag, som vil blive stillet i Folketinget såvel som den svenske Riksdagen.

Ud over spildevandsudledningerne er det sandsugningen i Øresund, som politikerne ønsker at få stoppet straks.

Ifølge TV2 Lorry sker spildevandsudledningerne i Øresund i forbindelse med store regnskyl og skybrud, der overbelaster kloakkerne og rensningsanlæggene.

Alene i København er der i perioden 2014-2018 blevet udledt 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund.

Det sker, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er noget alternativ.

- Hvis det skal lykkes at gøre Øresund til biosfæreområde, forudsætter det naturligvis, at vi bliver bedre til at håndtere spildevandet. Jeg forestiller mig ikke, at vi kan omdanne hele vores kloaksystem nu og her.

- Det er mere realistisk, at vi for eksempel får bygget nogle flere forsinkelsesbassiner, så vandet bliver opbevaret, indtil det kan sendes videre. Vi kan i hvert fald godt gøre det bedre end i dag, siger Martin Lidegaard til TV2 Lorry.

De Radikale har før forsøgt at samle et flertal bag forslaget uden held.

Men Martin Lidegaard tror på, at situationen er anderledes nu.

- Jeg tror, at flere partier har fået øjnene op for, hvor store muligheder der er i hele det her område, hvis Danmark og Sverige går sammen om at koble bæredygtigheden på land til bæredygtighed til havs.

- Hvis vi vælger at forfølge en vision for en helt ny Øresundsregion, der er bæredygtig hele vejen igennem, så skal vi ikke kun lave investeringer, vi kan faktisk også få en masse ud af dem, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han uddyber, at han ikke har en færdig løsning på spildevandsproblemet i hovedstadsregionen.

De Radikale ser gerne, at spildevandsproblemet løses så billigt som muligt, men løsningen skal samtidig laves med respekt for mennesker og natur på langt sigt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden