Børnepasning

De skal lære småbørn at spise kage med rødbede

Samtlige 87 dagplejere får opskrifter på kikærte-nutella, linsesuppe og chokoladekage med rodfrugt

HØRBY:Chokoladekage med rødbede og frikadeller med chili! Umiddelbart lyder det ikke som særlig børnevenlig mad. Men det er ikke desto mindre to opskrifter, som dagplejerne fra Hobro har lært at lave på et særligt kursus. Bag kurset står kostvejleder Annette Hendrup Smith fra Sund By i Hobro. Tanken er, at retterne senere skal serveres for småbørnene i dagplejemødrenes hjem. Avisen er med, da syv dagplejere fra kvarteret omkring Banegårdsvej i Hobro kokkererer suppe, brød, kage og frikadeller i skolekøkkenet på Rosendalskolen. Alle deltagere har fået forskellige opgaver. Chokoladekagen med den utraditionelle tilsætning af rodfrugt er det dagplejer Dorthe Hosbond, der har rørt. Den rå kagedej er mørkebrun med et umiskendeligt skær af rødt fra den revne rødbede. - Jeg synes ikke, chokoladekage med rødbede lyder specielt godt. Men lad os nu se, hvordan det smager. Jeg vil gerne lære noget nyt og lave mad på en anden måde, siger Dorthe Hosbond, der i forvejen bager meget sammen med sine dagplejebørn, for eksempel pizza. Chokoladekagen er ikke det eneste utraditionelle indslag i kurset. Kikærte-nutella, linesesuppe, tunfrikadeller og frugtpizza er også ny og anderledes børnemad. Men hvorfor har Annette Hendrup Smith overhovedet valgt at tage sådan nogle "underlige" opskrifter med på kurset? - De normale ting kan dagplejerne jo godt lave. Alle dem, der er med på kurset, kan garanteret lave bedre frikadeller end jeg. Min opgave er at give dem ny inspiration, siger kostvejlederen fra Sund By. Annette Hendrup Smith har erfaring for, at småbørn guffer i sig af de retter, som dagplejerne i Hobro nu har lært at lave. I sit tidligere job har Annette Hendrup Smith stået for catering for vuggestuebørn, og da blev de mærkelige retter for det meste spist op. Frikadeller med grønt Dagplejer Lone Flou former frikadeller med bulgur (knækket hvede), persille, æg, mel, chili og hvidløg. "Det bliver svært at få de store børn til at spise frikadellerne, hvis de kan se det grønne", kommenterer en af Lone Flous kolleger. - Ja, det gælder om at præge dem fra små, mener Lone Flou, der også får det kollega-råd at stege frikadellerne hårdt, så de bliver brune og dermed kommer til at ligne de gængse med hakket flæske- og kalvekød. Lone Flou fortæller, at hendes dagplejebørn bedst kan lide rugbrødsmadder med f. eks. leverpostej, figenpålæg og hamburgerryg. Hun synes det er problematisk, hvis hun fremover skal til at bruge en masse tid i køkkenet, men om vinteren kan det være o.k., fordi hun og børnene i forvejen er en del indendøre. Lone Flou glæder sig til at lave chokoladekagen og frikadellerne til sine dagplejebørn. Åbne og motiverede Annette Hendrup Smith synes dagplejerne er dejlige at arbejde sammen med, fordi de er så åbne og motiverede. Samtidig er dagplejerne en vigtig gruppe: - Det er de, fordi de serverer mad for børnene både morgen, formiddag, frokost og eftermiddag. Det er vigtigt, at det børnene får i dagplejen er ernæringsmæssigt korrekt, siger Annette Hendrup Smith. Hun roser gruppen fra Banegårdsvejskvarteret, fordi den har arbejdet hurtigt og effektivt i Rosendalskolens skolekøkken. Efter madlavningen skal de mange retter prøvesmages og bedømmes - er de lækre eller ej? Annette Hendrup Smith må nøde deltagerne til at smage risengrødsbuddingen med revet æble - den viser sig at være meget mere velsmagende, end den ser ud. Kikærte-nutellaen er dejlig på de varme speltboller, og tomat- og linsesupperne er rent guf. Frugtpizzaen, derimod, falder ikke i smag. Chokoladekagen smuldrer, men smager godt, og ikke af rødbede. Spis fisk hver dag Annette Hendrup Smith slutter af med en kraftig opfordring til dagplejerne om at servere fiskepålæg for børnene hver dag. Undersøgelser viser nemlig, at mange danske børn slet ikke får fisk i løbet af ugen. Samtlige 87 dagplejere i Hobro Kommune skal deltage i kurset. Dagplejepædagog Margit Hofgaard Møller fortæller, at tunfrikadellerne og speltbollerne allerede er blevet lidt af et hit i dagplejehjemmene.