De svageste skal have mere hjælp

Regeringens finanslov sikrer, at en række borgere i Frederikshavn Kommune får ekstra hjemmehjælp

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Omkring 120 borgere, der modtager hjemmehjælp i Frederikshavn Kommune, kan se frem til en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen.

De 120 borgere hører til de svageste hjemmeboende borgere (puljen er ikke målrettet borgere, der bor på ældrecenter), og det kan for eksempel være tale om demente, der bliver passet af en ægtefælle eller om ensomme ældre.

Den nye ordning lyder således optimistisk og politisk korrekt, men man skal nu ikke tro, at Frederikshavn Kommune pludselig har fået en masse ekstra penge på lommen.

75 millioner kroner

I stedet er det finansloven fra Christiansborg for 2015, der er den afgørende faktor.

Her er der afsat en pulje på 75 millioner kroner til svage borgere i de danske kommuner, mens der næste år vil være 150 millioner kroner klar til i puljen.

I Frederikshavn Kommune er der afsat lidt over en million kroner i år og lidt mere næste år.

Meningen er, at borgerne selv er med til at bestemme, hvordan den ekstra hjælp skal bruges. Det kan være rengøring, personlige pleje, teaterture, indkøb, madlavning eller noget helt andet, og ordet klippekort skal tages bogstaveligt.

Borgerne har nemlig mulighed for at benytte den ekstra hjælp i små bidder, eller man kan spare op gennem uger eller måneder og på den måde få mere tid.

- Puljen fra regeringen skal sikre mere hjælp til de svageste borgere i Frederikshavn Kommune. Forvaltningen er gået i gang med at finde de 120 borgere, og om et par dage bliver der sendt en ansøgningen af sted til ministeriet, fortæller formanden for socialudvalget Jørgen Tousgaard (S), der regner med, at ordningen vil træde i kraft omkring sommerferien.

Jørgen Tousgaard tilføjer, at den ekstra hjælp til borgerne nødvendiggør, at de tre private hjemmeplejefirmaer samt den kommunale pleje skal ansætte yderligere personale.

Der er med andre ord ikke tale om, at hjemmeplejen bare skal løbe endnu hurtigere.

Ældrerådet er bekymret

Som nævnt vil 120 borgere blive berørt af det nye tiltag i år, mens 240 borgere vil få ekstra hjælp næste år.

Den nye ordning har blandt andet været til gennemlæsning i kommunens ældreråd, hvor medlemmerne med bekymring konstaterer, at pengene til de svageste ældre fra 2017 vil blive tildelt via et bloktilskud.

Ældrerådet foreslår i stedet, at puljen til de svageste modtagere af hjemmehjælp fortsat skal øremærkes, så politikerne ikke bliver fristet til at bruge pengene andre steder i budgettet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.