De unges backinggruppe

Arbejdsgruppe har slået stregerne til nyt ungebyråd med 31 unge politikerspirer

FREDERIKSHAVN:Man skal holde, hvad man lover. Ellers er det løftebrud.

Det går ikke, så nu får vi snart et ungebyråd i Frederikshavn Kommune.

Løftet om en demokratisk lillesøster til det rigtige byråd kom fra hele raden af politikere fra højre til venstre, da der i november 2013 var valgmøde for 750 af folkeskolens ældste elever. I Arena Nord.

De rakte alle hånden i vejret og sagde ja tak til tilbuddet, og så fanger bordet.

Politisk paradoks

Ungebyrådet kan, måske, bygge bro over det paradoksale i, at mange unge ved, hvem Pia Kjærsgaard er, men aldrig har hørt om Pia Karlsen?

De har hørt om Lars Løkke, men hvem er Lars Møller?

De kender Helle Thorning, men ikke Helle Madsen fra Hørby. Og de ved, at Anders Samuelsen er fra Liberal Alliance, men hvad med Anders Brandt? Eller Broholm?

- Det paradoksale er jo, at de fleste af de ting, som betyder noget for de unge i Frederikshavn Kommune, er noget vi beslutter i byrådet, men de unges kendskab til, hvad der foregår lokalpolitisk, er meget lille, siger Anders Brandt Sørensen (S).

Han er 37, socialdemokrat, medlem af ”det rigtige byråd” og underviser i samfundsfag på gymnasiet.

Det samme gør Anders Broholm (V), engang Venstres unge benjamin og en af de yngste i byrådet. I dag en ung mand på 30 år med stor politisk erfaring og så godt som det ene ben i Folketinget.

- Ungebyrådet kan forhåbentlig være med til at skabe engagement om, hvad der sker i Frederikshavn Kommune og få de unge til at komme med deres bud på, hvordan vi skal udvikle kommunen, siger Broholm.

Byrådets benjamin

Rollen som byrådets benjamin har han og ikke mindst vælgerne givet videre til Kristina Lilly Frandsen (V), 22 år, og en af de få unge, der er bidt af den lokalpolitiske bacille.

- Jeg har været ude på folkeskoler og tale med eleverne i de ældste klasser, og de ved forbavsende lidt om, hvad vi laver i byrådet, og jo, mine jævnaldrende synes, jeg er en politisk nørd, siger Kristina Lilly Frandsen.

- Vi har i DF som i de fleste andre partier en ungdomsorganisation, men problemet er ofte, at de unge flytter fra landsdelen, siger Flemming Rasmussen (DF), en politisk grønskolling, der med sine 62 år og en civil karriere i politiet til gengæld har masser af livserfaring at bidrage med.

- Vi asfalterer mens vi kører

De fire politikere har sammen med Christina Lykke Eriksen (SF), der nu er på barselsorlov, og borgmester Birgit Hansen (S) slået stregerne til ungdomsbyrådet.

- Vi asfalterer, mens vi kører. Det er helt nyt, og alt er ikke på plads endnu, siger Anders Broholm.

Ungebyrådet skal, som det rigtige byråd, bestå af 31 medlemmer.

De vælges lige nu ude på folkeskolerne (15 pladser), privatskolen (3), Heldagsskolen (1), Ungdomsuddannelserne (6), foreningslivet (2) og klubområdet (3).

Tanken er, at det første møde i ungebyrådet skal holdes den 29. april.

Forinden skal ungebyrådet i seks grupper sammen med et byrådsmedlem fra arbejdsgruppen have gennemtænkt og beskrevet et emne, som de ønsker drøftet i de unges råd.

Ingen garanti for indflydelse

De skal have reel indflydelse, hedder det i ”grundloven” for ungebyrådet, men hvad betyder det?

- De har høringsret til alle ungdomsrelevante emner, men det betyder selvfølgelig ikke, at vi kan sige ja til hvad som helst, de måtte foreslå, siger Anders Broholm.

Der følger heller ikke penge med, men ungebyrådet kan sende forslag videre til det rigtige byråd.

- Der er ingen garanti, men de kan lægge et moderat fysisk pres på os, siger Anders Broholm.

I første omgang handler det om at høre de unge, at give dem et talerør.

- Hvad vil de unge i Frederikshavn Kommune? Ved vi det? Vi kan altid bygge en skaterrampe, men hvad nu, hvis det er noget helt andet, de unge har lyst til, siger Anders Brandt Sørensen.

- Ungebyrådet er ikke en mirakelkur, men det er vigtigt, at vi er i dialog. På den lange bane handler det om at give de unge lyst til at vende tilbage til Frederikshavn Kommune, når de engang er færdige med at uddanne sig.

- Det løser vi ikke alene med et ungebyråd, men det er summen af alle de ting, vi gør, der kan være med til at give de unge nogle gode oplevelser og skærpe deres interesse for lokalpolitik, lyder det sammenstemmende fra de tre ”gamle drenge” og unge Kristina i ungebyrådets backinggruppe.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.