EMNER

De venter på matjessilden

Medarbejdere og maskinerne er klar forlængst – nu mangler kun den helt rigtige sild til årets matjes

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Matjes kan spises, som den er, men den er bedre med toast og løg.

SKAGEN:Flere hundrede medarbejdere, en masse knive og maskiner er klar på fiskeindustrierne i Skagen. Men der er ikke noget for dem at lave – endnu. Råvaren – nordøsilden med den helt rigtige fedtprocent og i den helt rigtige størrelse, har endnu ikke vist sig. Men det er ved at være på tide, siger man på alle de virksomheder, der producerer de specielle matjessild til det hollandske marked. Matjessæsonen er noget helt specielt – primært fordi der er mange arbejdspladser, omend det kun er sæsonarbejdspladser, forbundet med den, og fordi den helt rigtige sild betales med en væsentlig højere pris end endog ganske flotte skæresild. Da matjes-fænomenet kom til Skagen for et kvart århundrede siden oplevede man kilopriser på op til 22 – 23 kroner på Skagen Fiskeauktion, og silden fik tilnavnet Guldfisken. – Sådan er det ikke længere, men allerede inden de første egnede sild er fanget, er der hollandske opkøbere, som har meldt ud med en ganske pæn pris for de første, fortæller direktør Dieter Fehsenfeld, Pelagic Skagen. Kort sæson Matjessæsonen er kort – almindeligvis slutter den omkring Sankt Hans eller lidt senere, fordi fedtprocenten så igen ikke passer til matjes. – Så det er ved at være på kogepunktet nu, siger Dieter Fehsenfeld, og vi kan forvente en meget hektisk sæson, hvor det vil være nødvendigt at arbejde i toholdsskift for at vi kan nå at fylde lagrene i Holland, siger Dieter Fehsenfeld. Pelagic har ansat 60 medarbejdere, som alle er danske, til gællesæsonen. På Larsson Fiskeeksport er man også klar til at producere i to hold, hvis ikke det er tilstrækkeligt med ekstra lange arbejdsdage. Fabrikken gællerne, ligesom i øvrigt Pelagic, alene sild på maskine, men alligevel er det nødvendigt med godt 100 medarbejdere i sæsonen. – Resten af året har vi cirka 35 medarbejdere, fortæller fiskeeksportør Werner Larsson. Selv om der endnu ikke er fanget matjesegnede sild i år, har Larsson en lille produktion af matjes. Råvaren til den er sild, som blev fanget i fjor, og som har været opbevaret på fryselager. Disse sild produceres til de hollandske supermarkeder. Den helt rigtige matjes-sild sælges i Holland fra vogne, der kan sammenlignes med de danske pølsevogne. Larsson Fiskeeksport har ansat danske, polske og nordiske medarbejdere til sæsonen. De nordiske er unge et dusin nordjobbere. På E. Taabbel Fiskeeksport gælles også udelukkende på maskiner. Her der er ansat godt cirka 70 medarbejdere, danskere og ungarer, til sæsonen. I Skagen produceres også matjessild hos UniFish, og også her har man det antal medarbejdere, der skal bruges, fortæller salgschef Susane Røntved. Normal er det alene norske og svenske fiskere, der har landet matjessild, men i år deltagere også enkelte danske både i fiskeriet.