Udland

Debat om droner udskyder udnævnelse af ny CIA-chef

Republikanere i Senatet blokerer afstemning om præsident Obamas CIA-kandidat, John Brennan.

Debat om droner udskyder udnævnelse af ny CIA-chef

Det trækker ud med at få John Brennan, som præsident Barack Obama har udset til ny chef for efterretningstjenesten CIA, indsat på posten.

Onsdag lykkedes det for republikanske modstandere af Obamas dronepolitik at blokere en afstemning i Senatet om CIA-kandidaten.

Republikanerne gjorde brug af en lovgivningsmæssig teknikalitet kaldet en filibuster, hvor mindretallet i Senatet kan forsinke en afstemning ved at fortsætte diskussionen og nægte at stemme.

Samme fremgangsmåde blev taget i brug til at trække udnævnelsen af Chuck Hagel til ny forsvarsminister i langdrag i sidste måned.

Tirsdag blev John Brennan godkendt af Senatets efterretningsudvalg, og onsdagens afstemning skulle sætte hovedet på sømmet.

Men afstemningen blev forhindret af flere republikanere, hvoraf den mest diskussionslystne, senator Rand Paul fra Kentucky, var på talerstolen i fem timer ifølge nyhedsbureauet AP.

Rand Paul tilbød at stoppe sin talestrøm og dermed give grønt lys for en afstemning, hvis præsident Barack Obama ville forsikre, at droner ikke vil blive anvendt i USA til at dræbe amerikanske statsborgere, der mistænkes for at være terrorister.

Obama-regeringen kalder brugen af dronerne både legitim, etisk og klog.

Den 57-årige John Brennan er en af arkitekterne bag USA's anvendelse af droner. Han er CIA-veteran og var med i efterretningstjenestens topledelse i administrationen under tidligere præsident George W. Bush.

Men trods gode meritter, blev Brennan ladt ude af betragtning som ny chef for efterretningstjenesten, da topstillingen skulle besættes i 2008 - blandt andet på grund af kritik af hans anbefaling af droneangreb.

En ny afstemning i Senatet om Obamas CIA-kandidat ventes at finde sted senest i næste uge.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.