Debat: Virker D-vitamintilskud på raske?

I England anbefaler myndighederne D-vitamintilskud til alle, men det har ingen virkning på raske, slår forskere fast. Danske forskere er uenige

Arkivfoto: Claus Søndberg

Arkivfoto: Claus Søndberg

SUNDHED:De engelske sundhedsmyndigheder, Public Health England, anbefaler hele befolkningen at tage et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram i vinterhalvåret.

Det har affødt en hed debat blandt eksperter om, hvorvidt der er belæg for en anbefaling om tilskud til alle.

Det anerkendte tidsskrift British Medical Journal har netop bragt et debatindlæg, hvor eksperter fra New Zealand og Skotland taler de engelske myndighederne imod. Og de har bragt et andet såkaldt head-to-head-indlæg, hvor to eksperter tørner sammen - den ene fra de engelske myndigheder. Det skriver Videnskab.dk.

Spørgsmålet er, om vi i Danmark kan lære noget af den engelske debat?

- Den nuværende evidens understøtter ikke brugen af D-vitamin som tilskud til at forebygge sygdom, konkluderer forfatterne i debatindlægget, som blandt andet tæller lektor Mark J. Bolland fra University of Auckland i New Zealand.

De understreger, at de omtalte studier primært vedrører raske mennesker uden egentlig D-vitaminmangel.

- Der er ingen konsistent evidens, der peger på, at det at give D-vitamintilskud eller at øge D-vitaminniveauet i blodet forbedrer skeletmuskulaturen (knogler og muskler, red.), uddyber Mark J. Bolland og hans kolleger.

D-vitamin påvirker netop muskelfunktionen og knoglerne og kan ved mangel føre til knogleskørhed hos voksne og bløde knogler, også kaldet engelsk syge, hos børn.

Konklusionerne er lavet på baggrund af en omfattende litteratursøgning.

Den engelske anbefaling om tilskud til alle bunder i en bekymring for, at befolkningen i vinterhalvåret, hvor vi ikke kan danne D-vitamin fra solens stråler, langt fra når op på et D-vitaminindtag på 10 mikrogram om dagen, som både de engelske og danske myndigheder anbefaler.

Men hvordan passer den engelske debat ind her i Danmark, og betyder udmeldingerne fra Mark J. Bolland og hans kolleger, at D-vitamintilskud overhovedet ikke nytter noget?

Professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitet mener bestemt, at D-vitamintilskud kan være virksomme.

- For dem, som har egentlig D-vitaminmangel, er der ingen tvivl om, at D-vitamintilskud afhjælper mangeltilstanden. Derfor er de danske anbefalinger fornuftige, fordi de anbefaler tilskud til dem, som har høj risiko for at få mangel, siger han til Videnskab.dk.

Der er delvis enighed med Mark J. Bolland og hans kolleger at spore hos klinisk professor Allan Linneberg fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

- Evidensen for, at D-vitamintilskud forebygger knogle- og muskelsygdomme er og bliver usikker, og det er netop det, som forskerne påpeger i debatindlægget i British Medical Journal, siger han.

Han efterlyser, at vi i Danmark får en mere nuanceret debat mellem forskere, læger og myndigheder om D-vitamin.

Du kan læse hele debatten hos Videnskab.dk. Vil

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.