Danmark

Deltidsansatte gider ikke på fuld tid

Offentligt ansatte på deltid og primært kvinder vægter børn højere end et fuldtidsjob, når de skal vælge.

Deltidsansatte gider ikke på fuld tid

Deltidsansatte prioriterer familie og børn langt højere end et fuldtidsjob. Det viser den hidtil mest omfattende undersøgelse på områder fra Aarhus Universitet.

Dermed ser det endnu sortere ud for politikernes ønske om at øge arbejdsudbuddet efter, at trepartsforhandlingerne også for nylig viste lønmodtagerne modvilje mod at arbejde på en helligdag.

Langt de fleste deltidsansatte har selv valgt det.

Det oplyser 85 procent af de deltidsansatte medarbejdere på de regionale arbejdspladser herunder først og fremmest sundhedsvæsnet i undersøgelsen fra Aarhus Universitet.

Og på mange af de regionale arbejdspladser, hvor op mod 90 procent af medarbejderne er kvinder, er deltidsarbejde en indgroet del af kulturen, som tilgodeser de ansattes behov for at hellige sig børn og familie i højere grad.

Til gengæld spiller arbejdsrelaterede faktorer en mindre rolle.

Ifølge undersøgelsen var knap 40 procent af de ansatte i regionerne på deltid og arbejdede under 37 timer om ugen i 2011.

Det gælder især sygeplejersker, hvor hver anden var på deltid, jordemødre med knap 70 procent, og ergoterapeuter med næsten 60 procent. I langt mindre grad gælder det læger og arbejdsgrupper med mange mænd som portører og håndværkere.

I Danske Regioner ser formanden for Løn- og Personalepolitisk Udvalg, Jens Stenbæk, gerne mange flere medarbejdere på fuldtid.

- Men undersøgelsen viser, at det bliver en stor udfordring, når deltid i så stor grad bygger på ønsket om at prioritere børn og familieliv, siger han.

Ud over at frigøre flere hænder på arbejdsmarkedet handler det ifølge Stenbæk også om at ændre et stærkt kønsopdelt arbejdsmarked.

- Vi nærmer os 90 procent kvindelige medarbejdere. Men jo mere vi cementerer deltidskulturen som normen, jo mindre kan vi tiltrække mænd, som ikke går efter deltidsjob, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.