Demokrater stævner Trumps advokat Giuliani i Ukraine-sag

Tre udvalg i Repræsentanternes Hus har stævnet Trumps advokat i forbindelse med en mulig rigsretssag.

USA's præsident Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, er blevet stævnet af Demokraterne fra Repræsentanternes Hus i forbindelse med en mulig rigsretssag mod præsidenten. (Arkivfoto)

USA's præsident Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, er blevet stævnet af Demokraterne fra Repræsentanternes Hus i forbindelse med en mulig rigsretssag mod præsidenten. (Arkivfoto)

WASHINGTON D.C.: USA's præsident Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, er blevet stævnet af Demokraterne fra Repræsentanternes Hus.

Det er efterretningsudvalget, der i samarbejde med udenrigsudvalget og kontroludvalget står bag stævningen.

Det oplyser de tre udvalg mandag.

De forlanger en række dokumenter udleveret i forbindelse med en mulig rigsretssag mod præsident Trump. Det skal ske inden 15. oktober.

Udvalgene begrunder stævningen med, at Giuliani selv har bekræftet over for CNN, at han bad Ukraines regering om at "gå efter" tidligere vicepræsident Joe Biden.

De tre udvalgsformænd oplyser videre, at de også forlanger dokumentation fra forretningsmanden Lev Parnas og ejendomsinvestor Igor Fruman.

De skulle angiveligt have hjulpet med at introducere Giuliani for ukrainske toppolitikere.

- Vores undersøgelse omfatter en efterforskning af troværdige beskyldninger om, at du handlede på vegne af præsidenten for at fremme hans personlige, politiske interesser ved at misbruge præsidentkontorets magt, skriver formanden for efterretningsudvalget i et brev til Giuliani.

De tre udvalg mener, at Giuliani er i besiddelse af sms'er og telefonoptegnelser, der indikerer, at andre embedsmænd fra Donald Trumps administration har været involveret i planen med at lægge pres på Ukraine i forbindelse med næste års præsidentvalg i USA.

Rudy Giuliani, der er tidligere borgmester i New York, repræsenterer Trump og hans personlige interesser og er ikke ansat i den amerikanske regering.

Stævningen af Giuliani er den seneste udvikling i den opsigtsvækkende sag.

Den er blevet udløst af, at en whistleblower, der ifølge flere amerikanske medier arbejder i den amerikanske efterretningstjeneste, har fortalt om en telefonsamtale mellem Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Ifølge whistlebloweren ville Trump have Zelenskij til at grave snavs frem om demokraten Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

Mike Pompeo, USA's udenrigsminister, deltog ifølge The Wall Street Journal også i telefonsamtalen.

Pompeo blev den 27. september stævnet af et udvalg under Repræsentanternes Hus, fordi man vil have ham til at udlevere dokumenter vedrørende kontakt til den ukrainske regering.

Kongressen tog sidste tirsdag hul på processen, der kan sende Trump for en rigsret.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.