Demonstranter ville for tæt på Hu Jintao

Politiet satte en stopper for Kina-kritiske demonstranter, da de kom for tæt på Hus kortege.

Demonstranter ville for tæt på Hu Jintao

En gruppe Kina-kritiske demonstranter ville fredag aften lidt tættere på den kinesiske præsident Hu Jintao, end godt var.

Det mente i hvert fald Københavns Politi, som valgte at forhindre demonstranterne i at bevæge sig frem mod den rute, hvor Hus kortege skulle køre.

- Demonstranterne havde tilladelse til at opholde sig på Højbro Plads. På et tidspunkt begynder de at bevæge sig fra pladsen mod kortegens rute, og så vælger vi at gå imellem og sætte en kile i, siger politiets talsmand Allan Wadswoarth-Hansen til Ritzau.

Demonstranterne, der var sammensat af flere forskellige grupper med et horn i siden på den kinesiske regering, var under demonstrationen utilfredse med, at politiets gruppevogne gjorde dem nærmest usynlige for præsidenten og hans følge.

Allan Wadswoarth-Hansen kan dog hverken be- eller afkræfte, hvorvidt politiet bevidst har forsøgt at skærme præsidenten mod demonstranternes budskaber.

- Jeg har ikke talt med indsatslederen endnu, så jeg kan ikke sige noget om anvendelsen af køretøjer, og hvorfor man har gjort det, siger han.

Formanden for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen, kalder det "hyklerisk", hvis politiet havde fået ordre på at spærre for udsigten til demonstrationen.

- Politiet sagde til os, at de havde ordre fra højeste sted til at parkere, som de gjorde. Det fordømmer vi på det kraftigste. Det viser jo, at det ikke er helt korrekt, når regeringen siger, at den tager spørgsmålet om menneskerettighederne i Tibet alvorligt, siger han til Ritzau.

Han er dog ret sikker på, at Hu Jintao og den kinesiske kortege har bemærket demonstrationen.

- Det kan de næsten ikke have undgået. Vi havde jo også hejst et tibetansk flag op i luften med balloner. Det er meget vigtigt for os, at kineserne ved, at de har et imageproblem i Danmark, siger Anders Højmark Andersen.

/ritzau/